Usvojene dopune zakona za direktnu nabavku vakcina - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Usvojene dopune zakona za direktnu nabavku vakcina

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras jednoglasno Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, oba po hitnom postupku.

Oba prijedloga biće, na prijedlog poslanika Adila Osmanovića iz SDA, upućena u Dom naroda na izjašnjavanje po hitnom postupku.

Usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da prilikom razmatranja zahtjeva za registraciju vakcine protiv virusa korona primijeni član 38 Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Nenad Stevandić iz Srpskog kluba poslanika, koji je podnosilac, u obrazloženju je istakao da su zbog nepovoljne epidemiološke situacije ispunjeni svi uslovi da direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva primijeni taj član, čime bi bilo omogućeno stavljanje u promet vakcina protiv virusa korona prije utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

Prema njegovim riječima, svrha donošenja zaključka jeste maksimalno ubrzavanje procesa uvoza i dopremanja vakcine, te njena što skorija dostupnost stanovništvu BiH.

Danas objavljeno

Jak zemljotres pogodio Tajvan

M.

Drecun: Sa sjevera Kosmeta poručeno da nema ni “D” od lažne države

M.

Vulkan na La Palmi izbacio novi potok lave

M.

Ostavite komentar