Usvojena rezolucija o kršenju ljudskih prava na Krimu, Moskva negira - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Usvojena rezolucija o kršenju ljudskih prava na Krimu, Moskva negira

Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je ukrajinsku rezoluciju o kršenju ljudskih prava na Krimu, dok je navode iz tog dokumenta Rusiji odbacila.

Rezoluciju su podržale 63 zemlje, 22 su bile protiv, dok su predstavnici 85 zemalja bili suzdržani.

Rusija se rezolucijom poziva da preduzme mjere koje su neopohodne da se “smesta prekinu svi postupci koji se preduzimaju protiv mještana Krima”.

U dokumentu se ističu navodna diskriminacija, proizvoljna privođenja i hapšenja, mučenje i ostale vrste okrutnog, nehumanog i degradirajućeg ophođenja, seksualno i polno nasilje, uključujući sa ciljem da se privedena lica ubijede da “sarađuju” sa službama za sprovođenje zakona, javio je TASS.

Rezolucijom se Rusija poziva da poštuje pravo slobode vjeroispovijesti.

Zamjenik stalnog ruskog predstavnika Genadi Kuzmin istakao je da autori rezolucije pokušavaju da kazne stanovništvo Krima zbog slobodnog izbora u korist Rusije, tako što “liju krokodilske suze” zbog krimskog naroda.

  • Stanovništvo Krima shvata da ima pravo na samoopredjeljenje, koje je ugrađeno u Povelju UN slobodnim i mirnim glasanjem, koje je održano u skladu sa međunarodnim standardima. Nikakav razgovor o prisajedinjenju poluostrva sa Rusijom nema svrhu. Rusija garantuje poštovanje ljudskih prava na cijeloj teritoriji, uključujući Krim – istakao je Kuzmin.

Danas objavljeno

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Policija u Bijeljini privela muškarca koji je polupao inventar

M.

Ostavite komentar