1. Marta 2022.

Usvojena Rezolucija o agresiji Rusije na Ukrajinu

Big Portal

Rezolucijom Evropski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne ”milijarde evra” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Evroparlamentarci skreću pažnju i na ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu i ukazuju na posljedice neusklađivanja Srbije sa snakcijama EU.

“Evropski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije, što šteti njenom pristupnom procesu. Naglašavamo očekivanje da se zemlje kandidati za članstvo u EU usklade ne samo sa EU kriterijumima već i sa zajedničkom EU spoljnom i bezbjednosnom politikom”, navodi se u tekstu.

Evropski parlament kaže da sa velikom zabrinutošću primjećuje ”konstatne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i miješa se u njihove demokratske procese”.

”Osuđujemo one koji su izrazili svoju podršku Ruskoj Federaciji nakon agresije na Ukrajinu i pohvaljujemo podršku onih sa Zapadnog Balkana koji su evroatlantski saveznici”, navodi se u Rezoluciji.

Evropski parlament od Ruske Federacije “zahtjeva trenutni prekid svih vojnih aktivnosti u Ukrajini i povlačnjenje vojnih i paravojnih snaga i vojne opreme” sa teritorije Ukrajine.

Istovremeno se pruža ”nepodeljena solidarnost sa ukrajinskom narodom” i poziva na ”nastavak diplomatskih napora u cilju zaustavljanja ruske agresije” i pronalazak ”mirnog rješenja uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Zemlje članice EU se pozivaju na dalju hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini, ali i na proširenje sankcije protiv Moskve, ukljucujući i zabranu uvoza ruskog gasa i nafte u EU.

Evropski parlament istovremeno upozorava članice EU da prihvate činjenicu da će stroge sankcije prema Rusiji imati neizbježne negativne efekte na njihovu ekonomsku istuaciju.

Evropski parlament poziva EU da pripremi paket od “više milijardi evra za oporavak Ukrajine i rekonstrukciju razorene infrastrukture, kao i da se krene u proces odobravanja kandidatskog satusa Ukrajini za članstvo u EU”.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju političke ocjene i smjernice EU.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare