9. Novembra 2020.

Usvojena informacija o održavanju Samita Berlinskog procesa u Sofiji

Big Portal

Samit Berlinskog procesa u Sofiji biće održan sutra, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon vanredne telefonske sjednice.

Među dokumentima koji u fokus stavljaju razvoj ekonomije i jačanje međusobne saradnje u regionu su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021-2024. godine, te Deklaracija partnera sa zapadnog Balkana u vezi sa Zelenom agendom.

Na Samitu će biti razgovarano i o zaključcima ranije održanih sastanaka ministara zdravlja i unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, kao i zaključcima ministarskog sastanka o integraciji Roma.

Prihvatanje ovih dokumenata donijeće brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU.

Zadužuju se svi nadležni nivoi vlasti u BiH da se, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, uključe u punom kapacitetu i daju doprinos aktivnostima koje proizilaze iz Berlinskog procesa.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara će, u koordinaciji sa kabinetom predsjedavajućeg, a s ciljem efikasnog učešća BiH na Samitu u Sofiji pokrenuti proceduru za pribavljanje saglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje predloženih dokumenata Samita, te će informaciju o održavanju ovog samita sa pratećim prilozima hitno dostaviti Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare