Usvojen zakon: Zabranjuju se teroristički napadi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Usvojen zakon: Zabranjuju se teroristički napadi

Novi Zeland je usvojio novi zakon o bezbednosti koji zabranjuje pripreme za terorističke napade.

Time je zatvarena zakonska “rupa” otkrivena nakon što je ovog meseca u supermarketu u Oklandu sedam ljudi izbodeno i ranjeno.

“Priroda terorizma se promenila. Širom sveta ima više usamljenih aktera nego većih organizovanih grupa”, izjavio je novozelandski ministar pravde Kris Fafoj, a prenosi agencija Rojters.

Ova mera, prema njegovim rečima, usklađuje bezbednosne zakone Novog Zelanda sa većinom drugih zemalja i daje policiji ovlašćenje za ulazak, pretraživanje i nadzor bez naloga u sklopu nastojanja da spreči planiranje i pripremu terorističkih akata.

Usred pojačanog straha od terorističkih napada “vukova samotnjaka”, Novi Zeland je radio na poboljšanju svojih zakona, ali je nakon napada u Oklandu i napadača koji je bio inspirisan Islamskom državom, progurao kroz parlament novi zakon.

Napadač iz Oklanda je bio Atil Mohamed Samsuden, 32-godišnji državljanin Šri Lanke, kojeg je policija ubila ubrzo nakon što je izveo napad. On je u julu izašao iz zatvora gde je proveo oko tri godine.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern je izjavila da je Samsudena inspirisala militantna grupa Islamska država da pokrene napad.

Vlasti su prošle godine bezuspešno pokušale da ga optuže za teroristička dela nakon što je kupio lovački nož i pošto su kod njega pronadjeni video zapisi Islamske države.

Međutim, sudija je presudio da Samsuden nije prekršio tadašnje novozelandske zakone o terorizmu. Pušten je na slobodu i stavljen je pod 24-časovni policijski nadzor.

Danas objavljeno

“Tajvan nema nikakvog prava u UN”

M.

Orban i Le Pen vs. EU

M.

Dodik: Povući saglasnosti; Poštovaću zaključke NSRS

M.

Ostavite komentar