Usvojen Zakon o igrama na sreću - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Usvojen Zakon o igrama na sreću

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o igrama na sreću.

Od 63 prisutna poslanika za Zakon su glasala 53, a 10 ih je bilo protiv.

Usvojeno je sedam amandmana vladajuće koalicije (SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, DEMOS i Ujedinjene Srpske), među kojima i da igre na sreću priređuje „Lutrija RS“ samostalno ili u saradnji s drugim privrednim društvima, putem formiranja zajedničkog privrednog društva, u kojem „Lutrija“ ima najmanje 51 posto učešća u kapitalu i odlučivanju, uz prethodnu saglasnost Vlade.

Nisu prihvaćeni amandmani SDS-a, a podršku su dobili amandmani PDP-a.

Zakon je izazvao oprečne stavove vlasti i opozicije o tome da li se njime pogoduje lobistima ili povlaštenim firmama kada je u pitanju priređivanje igara na sreću.

Ministar finansija Zora Vidović rekla je da je cilj zakona unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona KM, a u narednoj i za 60 miliona.

-Takođe, cilj je jačanje uloge javnog preduzeća ‘Lutrija RS’ te uvođenje elektronskog sistema kojim se vrši nadzor priređivača igara na sreću – rekla je Vidović.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Nedeljko Glamočak smatra da je zakon loše pripremljen te da se predloženim rješenjima za neke firme želi uvesti monopol na igre na sreću, dok je šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić istakao da je neophodno smanjiti sivo tržište u toj oblasti.

Opozicija je pitala i da li “Lutrija RS“ ima kapacitet da samostalno priređuje igre na sreću, a citirani su i negativni stavovi pojedinih priređivača igara na sreću o ovom zakonu.

Prethodno su poslanici obavili raspravu o Prijedlogu programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2019. godinu, a na dnevnom redu je još desetak tačaka.

(BN/Agencije)

Danas objavljeno

Otkriven UZROK POŽARA u IRB Srpske: Opušak cigarete zapalio podmetače u piceriji, vatra se proširila na cijeli objekat

M.

Patrijarh Porfirije večeras u Gračanici

M.

Detalji tuče u Banjaluci: Jedna osoba završila u bolnici zbog rasprave oko reda ispred pekare

M.

Ostavite komentar