Usvojen zakon kojim se osniva Agencija za lijekove RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Usvojen zakon kojim se osniva Agencija za lijekove RS

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi predviđa se nova republička upravna organizacija – Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Vlada Republike Srpske danas je na sjednici u Banjaluci utvrdila prijedloge zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti i o dopunama Zakona o republičkoj upravi, oba po hitnom postupku.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću je saopšteno da će se donošenjem Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti riješiti otvorena pitanja neometanog funkcionisanja subjekata javne vlasti i to Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač Republika Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave.

Nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti Srpske, a koju oni koriste za obavljanje njihove osnovne djelatnosti, po sili zakona postaće svojina tih subjekata, navodi se u saopštenju.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi predviđa se nova republička upravna organizacija – Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Takođe se propisuje da je Agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica, a predloženim zakonom vrši se usklađivanje Zakona o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se predviđa osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske.

Vlada je usvojila i informaciju o spoljnotrgovinskom prometu Republike Srpske za period januar-decembar 2021. godine.

U 2021. godini u odnosu na 2020. godinu došlo je do povećanja spoljnotrgovinskog prometa za 27,34 odsto, a zabilježeno je i značajno povećanje izvoza u odnosu na prethodnu godinu i to za 30,73 odsto.

U 2021. godini zabilježeno je i povećanje uvoza za 24,77 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Iskazani procenat povećanja izvoza uticao je na povećanje pokrivenost uvoza izvozom za 3,61 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ista je iznosila 79,35 odsto.

Pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske značajno su poboljšani u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu, a zabilježeni su ohrabrujući pokazatelji zasnovani na povećanju pokrivenosti uvoza izvozom koja je najveća u posmatranih petnaest godina i rekordnim pokazateljima izvoza i uvoza.

“Posebno ohrabruje povećanje izvoza koje ukazuje na to da su proizvodi iz Republike Srpske sve konkurentniji svjetskim proizvodima, odnosno da zadovljavaju visoke standarde globalnog tržišta”, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Srpske imenovala je Darijanu Kecman za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Dom “Rada Vranješević” na period do 60 dana.

Vlada je razriješila v.d. članove Upravnog odbora i direktora Doma “Rada Vranješević” Vladimira Kajkuta na lični zahtjev, naveli su iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Danas objavljeno

Finska i zvanično potpisala zahtjev za prijem u NATO

M.

Nehamer: Za Austriju članstvo u NATO ne dolazi u obzir

M.

Stenogram rasprave Dodika i Džaferovića: “Hoćete da podvalite da ste Marija Djeva”

M.

Ostavite komentar