Usvojen novi cjenovnik putarina u Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Usvojen novi cjenovnik putarina u Srpskoj

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu o visini putarine za vožnu auto-putevima Banjaluka-Gradiška i Banjaluka-Doboj.

Razlog za novu uredbu je uvođenje zatvorenog sistema naplate koji podrazumijeva plaćanje putarine po osnovu pređenog kilometra.

Na relaciji Banjaluka-Doboj cijene su ostale iste, pa je tako vožnja automobilom sedam konvertibilnih maraka za ukupnu ovu dionicu auto-puta.

Osim toga, ovaj način naplate je mnogo jednostavniji i ubuduće će se uzeti samo kartica u Jakupovcima i pokazati, ondosno plaćati putarina na izlasku s auto-puta.

Na ovoj relaciji za autobus ili kamion visine od 1,3 metra važi cijena putarine od 14 konvertibilnih maraka.

Najznačajnije novine odnose se na auto-put Banjaluka-Gradiška gdje vozači trenutno plaćaju 2,5 konvertibilnih maraka bez obzira gdje izađu. Od sada se to mijenja i postojaće naplatne kućice na svim izlazima.

Tako će putarina na cijeloj dionici ovog auto-puta koštati 3,5 maraka za putnička vozila. Na izlazu u Novoj Topoli, a iz pravca Gradiške, putarina iznosi jednu marku, a u Aleksandrovcu dvije konvertibilne marke.

Za autobuse i kamione od 1,3 metra visine cijena putarine na relaciji Banjaluka-Gradiška iznosiće sedam maraka.
Osim ovih cijena, utvrđeni su stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine i to periodične, mjesečne ili godišnje pretplatne karte za motore i automobile.

Periodična karta predstavlja iznos putarine za određenu relaciju i množi se brojem kalendarskih dana u zahtijevanom periodu i omogućava neograničen broj prolazaka u toku tog perioda na navedenoj relaciji.

Mjesečna karta se obračunava tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi sa brojem 40 i omogućava neograničen broj prolazaka u toku mjesec dana na navedenoj relaciji.

Cijena godišnje karte dobije se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi sa brojem 400 i omogućava neograničen broj prolazaka u toku godine na navedenoj relaciji.

To znači da bi godišnja karta za relaciju Banjaluka-Doboj koštala 2.800 KM, što je nešto više od tri prosječne plate u Republici Srpskoj.

– Vozači koji kupe mjesečne, periodične ili godišnje karte imaće popust u rasponu od 15 do 25 odsto, koji će vrijediti na cijeloj mreži auto-puteva – navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Ova uredba stupa na snagu osam dana od objavljivana u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Srbija: Skoro 7.700 novooboljelih, preminulo 57 osoba

M.

Bilećanin pušten nakon ispitivanja u vezi oružane pljačke u Nikšiću

M.

Policija odvela i Džonićevu ženu, “češljaju” imanje

M.

Ostavite komentar