Usvojen izveštaj o napretku Srbije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Usvojen izveštaj o napretku Srbije

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika sa 57 glasova za, četiri glasa protiv i devet uzdržanih, saopštio je predsednik odbora Dejvid Makalister.

Članovi Spoljnopolitičkog odbora glasali su o amandmanima na izveštaj Vladimira Bilčika, a zatim i o tekstu u celini. Od ukupno 385 amandmana usvojeno je svih 38 kompromisnih amandmana, kao i 49 pojedinačnih.

U usvojenim amandmanima su, u odnosu na originalni tekst, pooštrene formulacije i kritike u oblasti borbe protiv korupcije, funkcionisanja Narodne skupštine i stanja medija, dok se pozitivne ocene odnose na ekonomske pokazatelje, učešće u regionalnoj saradnji i dijalogu sa Prištinom. Pozitivno je ocenjena i strategija Srbije prema romskoj zajednici i podržavanje parade ponosa.

Istovremeno, od vlasti u Srbiji se traži da “rečima i delima” rade na ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu u EU. Poslanici su zatražili od EU da unese više dinamike u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo primeni novu metodologiju proširenja u pregovorima sa Srbijom i jasno predstavi konkretne podsticaje od interesa za građane Srbije.

U jednom od usvojenih amandmana Srbija se poziva da postigne “uverljive rezultate u pravosuđu, slobodi izražavanja, borbi protiv korupcije, posebno kada je reč o slučajevima za koje postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija”.

Usaglašeni tekst pozdravlja promene u radu parlamenta “u skladu sa procedurama”, ali naglašava da “agresivni rečnik, zastrašivanja i optužbe protiv političkih protivnika i predstavnika medija na sednicama Narodne skupštine predstavljaju kršenje demokratske prakse koje treba “sankcionisati u skladu sa poslovnikom”.

U tekstu izveštaja se naglašava zabrinutost zbog “najslabijeg skora” Srbije u usklađivanju sa spoljnom politikom EU u poređenju sa drugim zemljama regiona, kao i zabrinutost zbog “sve većeg uticaja Kine”.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, očekuje se da će izveštaj o Srbiji, u formi rezolucije, biti usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 24. i 25. marta u Briselu.

Danas objavljeno

Merkelova ne odustaje: “Ko može da ignoriše njihove molbe”

M.

Ursula završila, nakon 100 miliona

M.

Objavljen video koji bi mogao izazvati haos: “Ispaljen metak, zovite Hitnu!”

M.

Ostavite komentar