Usvojen Budžet institucija BiH za 2019. - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Usvojen Budžet institucija BiH za 2019.

Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u oba čitanja usvojio Budžet institucija BiH za 2019.godinu.

Ovaj prijedlog je na sjednici u srijedu, 18. decembra, usvojio Predstavnički dom, a, prema tom dokumentu, ukupni prihodi u ovoj godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

U tok urasprave Denis Bećirović, delegat, je kazao da je usvajanje budžeta na kraju godine za rubriku “vjerovali i li ne”, te upozorio da se u budžetu izdaci za Parlament povećali za preko 300 hiljada KM, što je neshvatljivo, ako znamo da Parlament nije radio godinu dana.

Zlatko Miletić (DF), delegat, istako je da ne može preći preko nekih činjenica, te upozorio da je degutantno raspravljati o izvršenju budžeta za 2017. i 2018. godinu, te za budžet za godinu koja je pri kraju. Međutim, pohvalio je Minsitarstvo finansija i trezora za dokumentaciju koju su dostavili.

Vjekoslav Bevanda ministar finansija i trezora BiH kazao je kako je Budžet materijal Predsjendištva BiH, da je Vijeće minstara jendoglasno usvojilo ovaj terkst, a Predsjedništvo u julu uputilo u Parlament.

Rekao je da su u ovaj budžet uključeni policijski službenici, te da je zbog toga povećan budžet za 16 miliona.

Dom naroda BiH razmotrio je i usvojio veliki broj tačaka dnevnog reda koje se odnose na davanje saglasnosti za ratifikaciju ugovora i sporazuma za finansiranje više infrastrukturnih i drugih projekata u BiH, za koje je već rečeno da su vrijedni oko dvije milijardu eura.

Tokom prve redovne sjednice delegati su izabrlali članove stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i time završili formiranje Ustavnopravne, Komisije za finansije i budžet, te Komisije za spoljnu i trgovinskku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Banjaluka: Nasmrt izboden mladić, poznat identitet

Vanja A

Snažan zemljotres ponovo uzdrmao Stolac

Vanja A

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ostavite komentar