Sastojci:
450 g brašna
450 ml mlijeka
2 kašike šljivovice
malo limunove kore
2 vanilinšećera
2 žumanca
½ kašike šećera
20 g svježeg kvasca
70 g margarina
ulje za prženje
Priprema
Kvasac razmutite sa oko 50 ml toplog mlijeka, dodajte šećer i ostavite neka se diže nekoliko minuta. Brašno pomiješajte s rastopljenim margarinom, vanilinšećerom, limunovom korom, rakijom, kvascem i žumancima. Uz dodavanje preostalog toplog mlijeka izradite glatko tijesto i ostavite ga da odstoji oko 15 minuta. Smjesu za uštipke lagano promiješajte, a zatim malom kašikom vadite pripremljeno tijesto i stavljajte ga u zagrijano ulje. Uštipke pržite na srednje jakoj vatri do zlatnožute boje. Vadite ih na upijajući papir, pospite šećerom u prahu i poslužite.