10. Decembra 2019.

Ustavni sud RS će odlučiti o zaključcima NSRS

Big Portal

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS danas nije usaglasila stavove u vezi s tim pitanjem.

Isti stav je bio i na sjednici Vijeća naroda, a nakon odluke Kluba Bošnjaka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključke, među kojima je i onaj koji promovira prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav Republike Srpske o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, “u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma”.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mihnet Okić je ranije rekao Feni da Bošnjaci kao konstitutivni narod svoj identitet vezuju za državu Bosnu i Hercegovinu koja se informacijom i zaključcima Narodne skupštine napada i negira.

  • Samim tim se napada i negira identitet Bošnjaka, kao njenog konstitutivnog naroda – naveo je Okić, obrazlažući zbog čega je Klub Bošnjaka danas donio odluku o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodna skupština ReS u vezi s “Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske”.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda pokrenuo je 20. novembra postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke, koje je parlament usvojio 12. novembra.

Nakon maratonske sjednice prihvaćeno je 20 zaključaka klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Osim bošnjačkih zvaničnika, zaključke su osporili i međunarodni predstavnici u BiH.

(Fena)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare