Ustavni sud: Neprihvatljiv zahtjev Bošnjaka o Zakonu o lijekovima RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ustavni sud: Neprihvatljiv zahtjev Bošnjaka o Zakonu o lijekovima RS

Ustavni sud RS utvrdilo je danas da zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS nije prihvatljiv.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda utvrdilo je da zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se navodima iz obrazloženja Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukazuje na povredu ustavnih vrijednosti garantovanih Ustavom BiH.

“Kako iz sadržaja ovog obrazloženja proizlazi, podnosilac zahtjeva prevenstveno navodi da je osporenim zakonom povrijeđen Ustav BiH, da su njegovim donošenjem narušeni suverenitet, teritorijalni integritet i politička nezavisnost BiH, kao i podjela nadležnosti između države i entiteta, iz čega posredno izvodi zaključak da je time došlo do povrede vitalnog nacioinalnog interesa bošnjačkog naroda, koji svoj identitet vezuje za državu BiH”, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Imajući u vidu izloženo, Vijeće je ocijenilo da se u konkretnom slučaju obrazloženje Odluke o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosi prvenstveno na pitanja ustavnosti, te se kao takvo ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe člana 48. stav 1. alineja 2.

Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, jer ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava RS o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, stoji u saopštenju.

Danas objavljeno

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Petković: Kurtijev cilj okupacija sjevera KiM

M.

Rat može da se završi sutra. Zelenski je na potezu

M.

Ostavite komentar