Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama zakona o republičkoj upravi su neustavni ocijenio je Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici i ukinuo ih.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, uputio je sredinom godine Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti ovih zakonskih rješenja.

Desilo se to nakon što je Republika Srpska počela “prenos” nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, bio je prvi u nizu onih kojim je Republika Srpska planirala preuzeti državne ingerencije, a nakon što je bivši visoki predstavnik nametnuo negiranje genocida krivičnim djelom.

Zakonom je bilo predviđeno osnivanje Agencije za lijekove RS, čime se uzurpira nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zbog čega je tadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić stavljen na američku “crnu listu” kao neko ko je vodio proces usvajanja Zakona o formiranju entitetske agencije.

Ustavni sud BiH danas je stavio tačku na ovu priču navodeći da ne postoje odredbe na osnovu kojih se može zaključiti da su ovi zakoni ustavni.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće.

(N1   Foto: N1)

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 10.februar 2023. godine

Vanja A

GRAĐANIN X: Kako je Ivan Begić nestao iz baze ličnih podataka

Zeljka

Bez podrške bošnjačkom vetu na zakon o nepokretnoj imovini

M.

Ostavite komentar