Ustavni sud BiH odbio novu apelaciju Zijada Mutapa - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Ustavni sud BiH odbio novu apelaciju Zijada Mutapa

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je 9. juna odluku kojom se odbija kao neosnovana nova apelacija Zijada Mutapa, oca Alise Mutap, osumnjičenog u predmetu “Dženan Memić” za sakrivanje dokaza.

Mutap je uhapšen 2. februara i od tada se nalazi se u pritvoru, po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje vodi istragu.

Njegovi advokati apelaciju su uputili 5. maja, žaleći se na rješenje Suda o produženju pritvora. Ranije je Ustavni sud odbio apelaciju Mutapovih advokata sredinom maja, koja je bila podnesena 18.februara.

Ali, u novoj apelaciji od 5.maja, advokati su istakli da je Mutapu povrijeđeno pravo na postupak nedostavljanjem dokaza u odnosu na osnovanu sumnju, “zbog čega njegova odbrana nije bila u jednakom položaju sa Tužilaštvom na ročištu održanom povodom prijedloga za produženje pritvora”.

Odbrana je ukazala da odbrani nije omogućen uvid u dokaze na kojima su redovni sudovi zasnovali utvrđenje o postojanju osnovane sumnje te da je stoga onemogućeno konkretno izjašnjenje o dostavljenim dokazima, što je kako smatra, u suprotnosti sa članom 5. stav 4. Evropske konvencije.

Međutim, Ustavni sud zaključuje da ne postoji kršenje člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 3. Evropske konvencije kada je Sud BiH u postupku povodom produženja pritvora utvrdio da postoje razlozi koji opravdavaju produženje pritvora apelantu i kada je za taj svoj zaključak dao jasno obrazloženje, kako u pogledu postojanja osnovane sumnje, tako i u pogledu postojanja posebnih razloga za određivanje pritvora iz člana 132. stav 1. tač. b) i d) ZKP BiH.

Danas objavljeno

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali da se ne bira novi član

M.

Šarović: Srebrenica ne smije biti mjesto razdora već mjesto pomirenja

M.

Dragan Čović: Incko je unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini

M.

Ostavite komentar