Ustaška zastava na ulazu u crkvu u selu Otišić - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ustaška zastava na ulazu u crkvu u selu Otišić

U hrvatskom selu Otišić, koje se nalazi između Sinja i Vrlike, na ulazu u hram Svetog Arhangela Mihaila, nepoznati počinioci postavili su zastavu, odnosno šahovnicu na kojoj je prvo polje bijele boje i koja se, uz ušato slovo “U” – koristila za vrijeme ustaške NDH, piše hrvatski portal “Novosti”.

Uz konstataciju da se iz dana u dan nastavljaju incidenti i provokacije usmjerene prema građanima srpske nacionalnosti, “Novosti” pišu da su fotografije sa ustaškom zastavom dobili od svojih čitalaca iz Otišića, sela u Dalmatinskoj zagori, smještenog između Sinja i Vrlike, u kojem žive isključivo Srbi.

Podsjeća se da je Otišiću neposredno prije rata živjelo više od hiljadu stanovnika, da bi nakon 1995. njihov broj bio drastično smanjen.

Danas ih je tamo jedva dvadesetak, premda je selo smješteno tek nekoliko kilometara od glavnog državnog puta koji spaja Split i Zagreb, nedaleko od Peručkog jezera.

Otišić je nekada imao dvije škole, više prodavnica, poštu i mlin.

Godine 2019. situacija je dramatično promenjena.

Tek prije nekoliko godina dio domaćinstava dobio je struju, vodu još uvijek nemaju, a krajolikom dominiraju porušene i spaljene kuće koje nestaju pod kupinom i korovom, pišu “Novosti”.

TANJUG

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar