Ustaška zastava na ulazu u crkvu u selu Otišić - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ustaška zastava na ulazu u crkvu u selu Otišić

U hrvatskom selu Otišić, koje se nalazi između Sinja i Vrlike, na ulazu u hram Svetog Arhangela Mihaila, nepoznati počinioci postavili su zastavu, odnosno šahovnicu na kojoj je prvo polje bijele boje i koja se, uz ušato slovo “U” – koristila za vrijeme ustaške NDH, piše hrvatski portal “Novosti”.

Uz konstataciju da se iz dana u dan nastavljaju incidenti i provokacije usmjerene prema građanima srpske nacionalnosti, “Novosti” pišu da su fotografije sa ustaškom zastavom dobili od svojih čitalaca iz Otišića, sela u Dalmatinskoj zagori, smještenog između Sinja i Vrlike, u kojem žive isključivo Srbi.

Podsjeća se da je Otišiću neposredno prije rata živjelo više od hiljadu stanovnika, da bi nakon 1995. njihov broj bio drastično smanjen.

Danas ih je tamo jedva dvadesetak, premda je selo smješteno tek nekoliko kilometara od glavnog državnog puta koji spaja Split i Zagreb, nedaleko od Peručkog jezera.

Otišić je nekada imao dvije škole, više prodavnica, poštu i mlin.

Godine 2019. situacija je dramatično promenjena.

Tek prije nekoliko godina dio domaćinstava dobio je struju, vodu još uvijek nemaju, a krajolikom dominiraju porušene i spaljene kuće koje nestaju pod kupinom i korovom, pišu “Novosti”.

TANJUG

Danas objavljeno

TRAGEDIJA U požaru u domu za stare poginulo najmanje 15 ljudi

D

PRIJAVLJENO 466.000 OSOBA U Srbiji do sada vakcinisano 76.232 građana

D

POZIV GRAĐANIMA DA ISKORISTE PRILIKU Tegeltija, premijeri Srpske i FBiH spremni da prime vakcinu protiv virusa korona

D

Ostavite komentar