Ustaša dobija spomenik u Splitu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ustaša dobija spomenik u Splitu

Ustaša Frane Tente, poklonik hrvatskog naciste Ante Pavelića, dobiće spomenik na splitskom Marjanu, navode hrvatski portali.

Tenta je kao maloljetnik pristupio ustaškom pokretu, a onda sa ustašama bježao prema Asutriji.

Pošto je bio maloljetan, sa Blajburga je vraćen do Bjelovara, te potom pušten kući u Split.

Tenta je u Splitu pohađao gimnaziju, ali je i nakon pada Nezavisne Države Hrvatske nastavio da podržava ustaše. Na lokalnoj gimnaziji je 1946. godine naslikao veliki portret hrvatskog naciste Ante Pavelića.

Potom je sa istomišljenicima osnovao takozvani Hrvatski oslobodilački pokret, koji je planirao da nastavi otpor novoj vlasti. Tako su 10. aprila 1947, na dan uspostavljanja zloglasne Nezavisne Države Hrvatske, skinuli jugoslovensku zastavu sa Marjana i podigli zastavu bez petokrake.

Tenta je osuđen na tri godine zatvora u kome je i umro 1949.

Splitski vijećnik Martin Pauk, poznat po šovinističkim ispadima, kako navodi portal “Indeks”, “progurao” je kroz splitski parlament odluku da Tenta dobije spomenik, koji je plaćen novcem Splićana.

Tako će 2020. godine, u gradu koji je dao hiljade žrtava tokom otpora fašističkom teroru, gradonačelnik Andro Krstulović Opara finansirati podizanje spomenika na Marjanu ustaškom jurišniku.

Taj spomenik stajaće pod zastavom hrvatske države, koja je prema Ustavu nastala na temeljima borbe protiv fašista, zaključuje se u tekstu.

AGENCIJE

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar