29. Oktobra 2021.

Uspješno izvedena operacija sa robotom, prva u svijetu

Big Portal

Robotska hirurgija je već nekoliko godina sastavni deo hirurgije. Roboti se koriste kao produžena ruka hirurga i prenose njihove pokrete na najmanjem mogućem prostoru. Nova tehnologija sa kojom je izvedena operacija u Beču radi bez manuelnog upravljanja od strane hirurga već potpuno automatski uz pomoć prezicnog navigacionog sistema.

„Navigacioni sistem sadrži sve neophodne informacije o unutrašnjem uhu u koji se ugrađuje implant. Robot se pokreće i radi samostalno, bez upravljanja“, objašnjava Volfgang Gštetner sa Klinike za otorinolaringologiju. Ovaj sistem ne može da funkcioniše u potpunosti bez stručnjaka. Pre operacije se pravi trodimenzionalni model unutrašnjeg uha na osonovu kompjuterske tomografije. Ukoliko se izračuna da robot ima neometan pristup uhu, da ne pogađa arterije ili nerve, operacija može da se sprovede. Hirurg mora da napravi rez iza uha i postavi implant.

Robot postepeno buši, a između pojedinačnih postupaka se vrši kontrola. Ukoliko bilo koje vrednosti nisu pozitivne, robot automatski prekida operaciju koju potom nastavlja hirurg.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare