Uslovi i obaveze sklapanja plaše omladinu: Maloljetnički brakovi u Banjaluci vrlo rijetki - BIGportal.ba
Banja Luka

Uslovi i obaveze sklapanja plaše omladinu: Maloljetnički brakovi u Banjaluci vrlo rijetki

Maloljetne osobe ne sklapaju brakove u Banjaluci od 2020. godine, potvrdili su iz nadležnog odjeljenja za “Nezavisne novine”, uz pojašnjenje da maloljetnici odustanu od sklapanja braka nakon raspitivanja o uslovima njegovog sklapanja.

Kako kažu iz Odjeljenja, matičari grada Banjaluke su, uvidom u matične knjige i Centralnu bazu matičnih podataka, za matično područje grada Banjaluke i za 15 mjesnih kancelarija na području grada utvrdili da, u vremenskom periodu koji obuhvata 2020. i 2021. godinu, ne postoji evidentiran nijedan zaključeni maloljetnički brak.

“Iskustva matičara su takva da su maloljetnički brakovi, u pravilu, vrlo rijetki”, kazali su oni.

Postoje slučajevi, kako oni kažu, da se maloljetnici raspituju o uslovima za zaključenje braka, ali ubrzo, nakon njihovog saznanja, oni odustaju od sklapanja braka dok su maloljetni.

“Kada im budu predočeni uslovi i obaveza da prethodno pribave odluku suda kojom se dozvoljava maloljetniku da zaključi brak, uz prethodno pribavljeno mišljenje organa starateljstva, u najčešćem slučaju maloljetnici odustaju zbog procedure koja im se čini komplikovanom i odlučuju da sačekaju punoljetstvo”, pojasnili su oni.

Ivan Šijaković, sociolog, istakao je za “Nezavisne novine” da je jedan od uzroka što je u praksi sve manje sklopljenih maloljetničkih brakova povećanje lične kulture i shvatanja da je to više štetno nego korisno za mlade djevojke.

“Drugi razlog je što takvi brakovi nisu više popularni ni među siromašnim i marginalnim grupama, recimo kod Roma”, naglasio je on.

Treći razlog bi bio, kako Šijaković kaže, povećanje kulture i veća informisanost o sredstvima zaštite od trudnoće kod mladih ljudi.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 09.februar 2023. godine

Vanja A

Stanivuković ponovo predložio odluku o neradnoj nedjelji: Pozivam odbornike da razmisle

M.

Autom polomio polubranik na pružnom prelazu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar