Ušla vam je voda u uši tokom kupanja u moru? Jednu stvar ne smijete napraviti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ušla vam je voda u uši tokom kupanja u moru? Jednu stvar ne smijete napraviti

VODA najčešće sama izađe iz uha, ali ako se to ne dogodi, rizikujete upalu i jake bolove.  Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vam tokom kupanja voda uđe u uho i izazove neugodan osjećaj. Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći u takvoj situaciji: Povucite usnu resicu Ovo možda…

VODA najčešće sama izađe iz uha, ali ako se to ne dogodi, rizikujete upalu i jake bolove. 

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vam tokom kupanja voda uđe u uho i izazove neugodan osjećaj. Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći u takvoj situaciji:

Povucite usnu resicu

Ovo možda zvuči kao pomalo neobičan savjet, ali ako uhvatite prstima usnu resicu, lagano zabacite glavu prema ramenu i resicu povučete ili protresete – voda bi trebala izaći.

Skačite

Nagnite glavu prema ramenu, na onu stranu na kojoj je i uho u koje je ušla voda, te skačite.

Pomaže i vakuum

Glavnu nagnite prema ramenu na stranu na kojoj je uho u koje je ušla voda, dlanom zatvorite uho i tako stvorite vakuum te naglo odmaknite dlan od uha. Ovo ponovite nekoliko puta dok ne osjetite da je voda izašla.

Fen za kosu

Uz pomoć fena za kosu zagrijte uho i tako ubrzajte isparavanje vode. Pobrinite se da je uređaj otprilike 30 centimetara udaljen od uha i da koristite najnižu moguću temperaturu.

Zijevajte

Pokret koji radite vilicom dok zijevate može pomoći pri izbacivanju vode iz uha.

Ipak, postoji i jedna stvar koju nikada ne smijete raditi

Čišćenje ušiju vatenim štapićima, prstima ili nečim drugim nikako se ne preporučuje jer ćete tako unijeti više bakterija u uho koje je ionako u opasnosti od upale, a možete i vodu pogurati dublje u ušni kanal.

Danas objavljeno

Kako pravilno kiseliti kupus

Vanja A

Kašičica ove namirnice svako jutro uklanja toksine iz organizma

Vanja A

Čuvari zdravlja i linije

Vanja A

Ostavite komentar