5. Augusta 2022.

Uskoro stiže novi Samsung “flegšip” M.2 990 Pro PCIe 5.0 SSD

Big Portal

Međutim, definitivno ne želi da mu se ista greška ponovi sa PCIe Gen 5 diskovima, namenjenih entuzijastima i zahtevnim krajnjim korisnicima, zbog čega su njegovi novi 990 Pro SSD modeli sledeće generacije, već izlistani u južnokorejskoj carinskoj bazi podataka.

Samsungov 990 Pro SSD u carinskoj bazi podataka je prema pisanju tomshardware-a, otkrio je @Harukaze5719. Na žalost, nema tehničkih specifikacija o predstojećim diskovima osim brojeva modela (MZ-V9P1T0, MZ-V9P2T0) koji možda ukazuju na kapacitet od 1TB i 2TB. Kapaciteti od 1TB i 2TB nisu najveći kapaciteti za M.2 diskove, ali ipak ukazuju na to da predstojeći Samsung 990 Pro neće ciljati računare u jeftinijoj cenovnoj klasi.

Performanse = PCIe 5.0 x4

Procesori koji podržavaju PCIe 5.0 interfejs isporučuju se nešto manje od godinu dana, a ove jeseni, izaći  će više modela sa najbržom PCIe specifikacijom – kod AMD-a pod kodnim nazivom Raphael i kod Intela kodnog imena Raptor Lake. Dakle, teško da ima smisla da kompanije poput Samsunga izdaju još jednu generaciju premium diskova sa PCIe 4.0 interfejsom. Stoga je sa sigurnošću pretpostaviti da će Samsung-ovi SSD-ovi nove generacije, 990 Pro – imati PCIe 5.0 x4 interfejs.

Inače, Samsung već neko vreme isporučuje svoje PCIe Gen5 SSD diskove PM1743 za servere i poslovne sisteme, ali s obzirom na njihovo pozicioniranje, takvi diskovi su preterano skupi za obične desktop računare. Štaviše, pošto dolaze u E3.S formatu, potreban im je poseban adapter za desktop računare. Zbog toga ih je vrlo mali broj entuzijasta koristio sa Intelovim sistemima na bazi Core procesora 12. generacije, poznatijih kao Alder Lake.

Nasuprot tome, očekuje se da će Samsung-ovi 990 Pro SSD-ovi koristiti klasični M.2-2280 formati, pa će biti kompatibilni sa desktop i laptop računarima. Jedino nije jasno koliko toplote će proizvoditi i kakav im je sistem hlađenja potreban za maksimalne performanse.

Dakle, Samsungovi 990 Pro SSD-ovi uskoro stižu, pripremite novčanike!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare