Uskoro stiže i električni superautomobil - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Uskoro stiže i električni superautomobil

U svetu električnih automobila pojavio se novi igrač. “Elejšn hiperkar” sa sjedištem u Kaliforniji, svoje mjesto na tržištu želi da zauzme sa svojim zadivljujućim superautomobilom nazvanim “Freedom” (Sloboda), koji bi sa snagom od 1.040 kilovata trebalo da bude ludački brz.

Kompanija “Elejšn” želi da postane prvi američki proizvođač luksuznih električnih automobila, a prvi korak im je model “Freedom” koji je nastao zahvaljujući “mudrim argentinskim umovima” Karlosa Satulvskog i Maura Seravije, osnivača kompanije.

Tim inženjera koji stoji iza ovog projekta ima iskustvo iz Formule 1 i trke “24 sata Le Mana” i još nekoliko evropskih trkačkih serija.

“Elejšn” navodi da će ručno izrađeni “fridom” imati šasiju od uglljeničkih vlakana i da će biti opremljen sa tri elektromotora. Imaće pogon na sva četiri točka i dvostepeni mjenjač.

Međutim, postoji i opcija za četvrti motor koji bi snagu motora podigao na nevjerovatnih 1.400 kilovata, odnosno 1.903 konjske snage. Verzija sa tri motora ima ciljanu težinu od 1.650 kilograma.

Unutrašnjost automobila je inspirisana kabinom borbenog aviona. Tu je digitalni ekran, minimalistička centralna konzola i dosta ugljenika, a kompanija će kupcima omogućiti da sami odaberu neke detalje u pogledu enterijera, u vidu kožnih sedišta, skupocjenih metala ili dragog kamenja.

U ponudi će biti baterije od 100 i 120 kilovat časova koja će omogućiti domet od 482 do 644 kilometra. Ubrzanje od 0 do 100 kilometara na čas, “fridom” će postizati za 1,8 sekundi, a maksimalna brzina koju će moći da postigne iznosiće 418 kilometara na sat.

Za one koji ne žele da voze električne automobile, “Elejšn” priprema i “Freedom Iconic”, koji će biti opremljen sa 5,2-litarskim V10 motorom uparenim sa sedmostepenim Es-tronik menjačem, sa duplim kvačilom i pogonom na sva četiri točka.

Radi se o “Audijevom” motoru koji će razvijati više od 750 konjskih snaga i ubrzavati do “stotke” za dvije i po sekunde. Očekuje se da mu maksimalna brzina bude 386 kilometara na sat.

Cijena osnovne verzije “fridoma” biće 1,7 miliona evra, a benzinske varijante 1,9 miliona. Kada će početi prodaja, nije poznato.

(RTS)

Danas objavljeno

Maserati odlaže premijeru novog krosovera za 2022: Nema čipova

Vanja A

Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S u problemima s brzinom na „testu severnog jelena“

Vanja A

BMW M135i xDrive za 2022. prošao kroz mehanička unapređenja

Vanja A

Ostavite komentar