Uskoro novi zakon o fiskalizaciji u Republici Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Uskoro novi zakon o fiskalizaciji u Republici Srpskoj

Republika Srpska će do kraja godine imati novi zakon o fiskalizaciji koji će omogućiti uvođenje novog sistema u toj oblasti, najavljuju iz Ministarstva finansija.

Postojeći je tehnološki zastario, ne prati kompletno poslovanje u gotovini i ostavlja prostor za sivu zonu, pokazala je nedavno završena analiza fiskalnih kasa. Od avgusta 2008. godine i prvih kasa u Republici Srpskoj, do danas, mnogi poslovni subjekti našli su način za izbjegavanje plaćanja poreza i zato je onlajn sistem preko kojeg bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom plaćenom računu u realnom vremenu jedino rješenje, kažu u fiskalnom resoru.

Sistem koji ovog puta ide o trošku države, podrazumijeva da poreski obveznici koriste softver direktno povezan sa Poreskom upravom, što praktično znači da se bez prethodne komunikacije sa serverom uprave račun ne može ni izdati. Onlajn sistem jednostavniji je za poreskog obveznika i sigurniji za Poresku upravu, naglašavaju u Ministarstvu.

–Bilo je planirano da čitav sistem implementiramo do kraja naredne godine, ali nas je korona malo usporila. U svakom slučaju, uskoro krećemo sa legislativom, jer je izuzetno važno da dobijemo kvalitetan, automatizovani sistem koji će što manje zavisiti od ljudskog faktora, kako bismo izbjegli “duple kase” i lažiranje računa. Naravno, važno je i što to neće koštati poslovnu zajednicu – kaže za BL Portal ministar finansija Zora Vidović.

“Hvatanje krivina” i izdavanje fiktivnih računa uzelo je maha i više niko ne može da ospori da postojeći fiskalni sistem nije dovoljno efikasan, priznaju i u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske.

–Novi model koji se najavljuje bio bi značajno jeftiniji za nas, a bio bi i sigurniji za državu, jer svi računi idu u realnom vremenu i moguće ih je kontrolisati. Sveukupna kontrola bila bi mnogo bolja, a država bi imala i znatno veći broj informacija i to je ogromna tehnološka razlika i za državu i za poslodavce – ističe predsjednik Unije Saša Trivić.

Napominje da postojeći sistem poslodavcima proizvodi troškove u smislu preskupih uređaja, prije svega štampača i njihovog održavanja, ali i da ostavlja prostor za zloupotrebe koje je teško kontrolisati.

U Privrednoj komori Srpske kažu da godinama ukazuju na sve probleme koji uzrokuju nelojalnu konkurenciju, a to se sad dešava i kod fiskalizacije.

–Za nas je neprihvatljivo da oni koji ne izmiruju sve svoje obaveze i nalaze način kako da ih izbjegnu, budu u istom košu sa odgovornim privrednicima – podvlače u komori.

I ekonomisti su saglasni da novi sistem fiskalizacije treba što prije primijeniti u smislu najšireg i najkvalitetnijeg rješenja koje će svim zloupotrebama konačno stati u kraj.

–Imajući u vidu da nam poreska kultura i nije jača strana i da uvijek ima onih koji gledaju kako će nešto uraditi “sa strane”, treba nam sistem koji će biti funkcionalan i po horizontali i po vertikali i pomoću kojeg ćemo dobijati relevantne podatke. Takođe, mimo nadležnosti naše Poreske uprave, treba nam i širi zahvat carinskog organa Uprave za indirektno oporezivanje BIH, jer imamo ozbiljan problem sa krijumčarenjem robe i usluga koje su van svih tokova – kaže Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

U svakom slučaju, fiskalni računi koji su izdati, a nikad nisu stigli do Poreske uprave kroz novi sistem fiskalizacije neće moći da se “provuku”. Zasad, na terenu se osim paralelnih uređaja sa kojih se izdaju lažni fiskalni računi koriste i defiskalizovani, sertifikovanih uređaji sa kojih se izdaju računi koji potpuno odgovaraju propisanom izgledu fiskalnog. Problem je što se tako ostvareni promet ne dostavlja na server Poreske uprave u dnevnim izvještajima i ostaje u “sivoj zoni”.

Srpskainfo
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

1 Komentar

Ratko 13 Juna, 2020 at 8:45 pm

Država-RS+sistem+internet = PAKAO!
Oni pričaju o nekom sistemu koji bi odmah slao sve račune putem NAŠEG INTERNETA (naravno MTEL) na neke servere i da to radi bez problema?!!!!!!!!

Pa u 99% slučajeva kada registrujem auto ili kada trebam neke dokumente kod njih je uvijek pao neki sistem, a taj sistem ne može da se mjeri sa ovim sistemom koji oni planiraju da uvedu, tu je više faktora koji će potencijalno negativno da utiču na izdavanje jednog fiskalnog računa…problem kod klijenta (firma koja izdaje fiskalni račun), problem sa internet konekcijom, mnogobrojni potencijalni problemi na njihovoj strani, jednostavno nema nikakve šanse da to funkcioniše normalno, a to znači samo još jednu više glavobolju za ljude koji pokušavaju da nešto rade u ovoj jadnoj državi! Ništa više!!!

Hajde da zatvorimo i ovo malo što radi!!!

Ja znam da su kase prazne i da se mora naći način da se još više uzme od svih nas, ali pitanje je koliko još ima da se uzme i koliko dugo će još biti od koga da se uzme!?

Odgovori

Ostavite komentar