Uskoro nova vrsta šprica za bolju vakcinaciju - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Uskoro nova vrsta šprica za bolju vakcinaciju

Belgijska kompanija Idevaks napravila je novu vrstu šprica za vakcine, tako što će biti dovoljna manja doza zahvaljujući toj posebnoj injekciji koja će tečnost ubrizgavati plitko ispod kože, preneo je portal Fokus na Belgiju.

Kompanija Idevaks osnovana krajem 2020. godine specijalizovana je za razvoj, proizvodnju i marketing inovativnih medicinskih sredstava primenljivih u oblasti vakcinacije.

Ta firma iz Antverpena sada ima za cilj da promeni način na koji se vakcine primenjuju zahvaljujući novoj vrsti šprica koji je upravo patentiran.

Vakcine se obično ubrizgavaju intramuskularno (u mišić) ili subkutano (potkožno).

Prema ranijima studijama o davanju vakcina protiv sezonskog gripa i hepatitisa B, ustanovljeno je da bi mnogo manja doza vakcine bila potrebna ako bi bila ubrizgana plitko ispod kože. Stručnjaci su naveli da bi na taj način bila postignuta ista pokrivenost vakcinacijom.

Belgijski špric ima okrugli plastični vrh u kojem se nalazi mikro-igla.

Pritiskom na podlakticu, koža se lagano podiže nagore i mikro-igla može da prodre ispod kože i brzo ubrizga malu dozu vakcine, dodao je belgijski portal navodeći da bi ta nova vrsta injekcije trebalo vrlo brzo da bude plasirana na tržište.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Još jedan način pripreme: Recept za najukusnije krompiriće

Vanja A

Trčanje ili hodanje: Koja kardiovaskularna vježba je bolja?

Vanja A

Prirodni lijek za zatvor: Napitak od kefira i lanenog sjemena

Vanja A

Ostavite komentar