Uskoro kineska alternativa GPS sistemu? - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Uskoro kineska alternativa GPS sistemu?

Zbog neprestanih tenzija između različitih zemalja, neke vlade su pokušale da se distanciraju.

Na primer, nedavno je Rusija uspešno testirala sopstveni internet u pokušaju da filtrira sadržaj sa spoljnih veb lokacija.

Neke zemlje, poput Kine, takođe pokušavaju da smanje uticaj sa zapada cenzurišući sadržaj i blokirajući neke aplikacije. Sada se čini da bi Kina mogla da ode korak dalje lansiranjem vlastitog GPS-a koji bi mogao da stigne 2020. godine.

U izveštaju Nikkei Asian Review, kineska mreža satelita, Beidou, bi u suštini izdvojila uređaje koji se koriste u zemlji od američke tehnike, piše PC Press.

GPS-om upravljaju SAD, što znači da u teoriji američka vlada ima mogućnost da ga onemogući za strane subjekte u ime političkih ili vojnih interesa.

Rukovodilac projekta, Ren Chengqi, otkrio je da je core navigacionog satelitskog sistema Beidou završen ranije u decembru, a da bi poslednja dva satelita trebalo da budu u orbiti „pre 2020.“

To će tehnički biti treća faza Baidou-a, koja je prvi put puštena 2000. godine, ali predstavlja vrhunac satelitskog sistema u svom sadašnjem obliku. „Nećete videti veliku nadogradnju do 2035. godine“, rekao je Ren.

Većina kineskih korisnika neće morati ništa specijalno da uradi da bi iskoristili prednost nove mreže. Već postoji 120 partnera koji će koristiti Beidou za tehnologiju mapiranja.

Kao i kod ruskog GLONASS-a, kineski poriv za sopstvenim sistemom navigacije se odnosi na nezavisnost.

Kada Kina bude lansirala sopstvenu alternativu GPS-u, biće korak bliža smanjenju zavisnosti od stranih tehnologija. Beidou osigurava da lokacijske usluge nastave nesmetano sa radom i pozicionira Kinu u skladu s novijim tehnologijama poput 5G i autonomnih automobila.

Danas objavljeno

Nove informacije o čipsetu otkrivaju ključne specifikacije Samsung Galaxy S22 uređaja

Vanja A

Igra PUBG: New State stiže 11. novembra na iOS i Android

Vanja A

Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC konačno dostupan u Evropi, zvanično

Vanja A

Ostavite komentar