Uskoro i četvrta kazna? Pokreće se nova istraga protiv Google-a - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Uskoro i četvrta kazna? Pokreće se nova istraga protiv Google-a

Evropska komisija pokrenula je preliminarnu istragu protiv Google-a zbog načina na koji prikupljaju i koriste podatke građana Unije.

Evropska komisija u poslednjih nekoliko godina tri puta je kaznila Google, odnosno Alphabet zbog nepoštenih praksi u poslovanju. Kazne Googleu nisu male, te njihov ukupan iznos u poslednje tri godine iznosi više od 9 milijardi evra. Prvi put je to bilo zbog iskorišćavanja svoje dominantne pozicije na tržištu online oglašavanja, zatim zbog online šopinga, pa i zbog Androida na kojem su korisnici morali da koriste njihov pretraživač Chrome, piše Silicon Angle.

Google je sada ponovno na tapetu Evropske komisije zbog još jedne, možemo da kažemo uobičajene, ali i kontroverzne prakse – prikupljanja ličnih podataka korisnika, odnosno potencijalnog kršenja pravila povezanih uz prikupljanje tih podataka, prenosi Zimo. Preliminarna istraga već je započela te se sada skupljaju informacije o tome kako i zašto kompanija prikuplja podatke o korisnicima u EU-u, a najviše ih zanima lokalno pretraživanje, oglašavanje i skupljanje podataka putem internet pretraživača.

Komisija je već Google-u poslala pitanja o načinima prikupljanja i korišćenja tih podataka, pa ćemo videti šta će uraditi nakon što dobiju odgovore te, s obzirom na dosadašnju praksu, možemo da očekujemo veću istragu i možda novu veliku kaznu. O tome je još ipak prerano govoriti, a iz Google-a su dosad samo komentarisali da podatke prikupljaju kako bi poboljšali svoje usluge, dok sami korisnici imaju mogućnost upravljanja svojim podacima, mogu da brišu i menjaju ih kad god žele.

Osim u Evropi, velike tehnološke kompanije, uključujući naravno i Alphabet, pod sve su većim pritiskom i u SAD-u. Regulatorna tela u Americi nedavno su najavila pokretanje istrage protiv velikana tehnološke industrije, a sve češće se govori i o razbijanju njihovog monopola tako da se velike kompanije dele u više manjih kompanija.

Zanimljivo, da je, govoreći o istoj temi, nedavno suosnivač Applea Stiv Voznik rekao da mu je žao što se i Apple nije podelio u više odvojenih i nezavisnih kompanija.

Izvor: B92/Zimo

Danas objavljeno

Intel Xe-HPG Arc Alchemist grafičke karte bi mogle biti u cjenovnom rasponu od 650 do 825 dolara

Vanja A

Redmi Note 11 Pro 5G će imati AMOLED displej sa 120Hz osvježavanjem

V.R.

XPG predstavio DDR4 RGB memorijske module SPECTRIX D50 sa ROG sertifikatom

V.R.

Ostavite komentar