16. Augusta 2021.

Uskoro ćemo automobile zaključavati preko Google profila

Big Portal

Pored sličnih imena, Android Automotive je nešto drugačiji od Android Auta. Prvi je potpuni softver za automobile. Drugi je popularna aplikacija koje vam omogućuje korištenje mogućnosti pametnih telefona na ekranima automobila. S druge strane, Android Automotive tek dolazi do prvih automobila. Volvo i Polestar su prethodnici.

Google Home Can Now Lock, Unlock, And Start Your Genesis Sedan Remotely -  CarsDirect

U izvornom kodu za Android Automotive Google je ubacio zanimljive funkcije koje su pronašli IT stručnjaci koji analiziraju softver diva Mountain View. Čini se da će vlasnici novih automobila s Androidom Automotive uskoro moći daljinski preuzeti kontrolu nad svojim prevoznim sredstvima.

Ova karakteristika može pomoći u smanjenju krađe automobila. Vlasnici pametnih telefona to znaju već godinama, ne samo s Google sistemom. U slučaju da vam je telefon ukraden ili izgubljen, možete mu pristupiti daljinski. Na taj način možete blokirati uređaj, poslati podatke osobi koja ga trenutno koristi, pa čak i izbrisati memorijski sadržaj.

Slično bi trebalo biti i s automobilima. Modeli opremljeni sistemom Android Automotive uopšte ne zahtijevaju prisutnost pametnog telefona za korištenje Googleove funkcije, iako je zahvaljujući saradnji oba uređaja to puno lakše. U budućnosti će automobil, kao i telefon, biti povezani s našim Google računom, kojem se može pristupiti putem Gmail adrese e-pošte.

Uskoro ćemo upravljati automobilima putem Google profila

Očigledno su se nove funkcije pojavile u izvornom kodu aplikacije Find My Device koja je dio Androida. Biće mjesta za profil automobila, a njegovo stvaranje omogućiće vam brisanje podataka i blokiranje različitih funkcija. Google želi da to bude moguće čak i kad automobil nije spojen na internet, ali ne otkriva kako će implementirati takvu funkcionalnost.

Za sada se radi o eksperimentalnim funkcijama, što ne čudi zbog vrlo ograničene tržišne dostupnosti modela automobila sa sistemom Android Automotive. No, Google je vrlo učinkovit i agresivan u popularizaciji svojih tehnoloških rješenja. Android Auto sada se može naći u gotovo svakom automobilu.

Sve ukazuje na to da će uskoro biti isto i s Android Automotiveom, koji bi za nekoliko godina mogao preuzeti tržište automobilskog softvera. Tada će automobil postati još jedan gadget povezan s našim računom, sa svim prednostima i nedostacima takvog rješenja.

(Automobili.ba)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare