USB port na ruteru? Čemu služi i šta sve možete da uradite sa njim? - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

USB port na ruteru? Čemu služi i šta sve možete da uradite sa njim?

Velika većina modernih internet rutera na poleđini uređaja imaju USB port.

Međutim, mali broj nas zna čemu taj USB ulaz zapravo služi. Pa, taj jedan ili dva ulaza imaju veoma raznovrsne primene u zavisnosti od toga koji tačno ruter imate. Neki portovi ne podržavaju neke od ovih funkcija, dok ostali podržavaju sve. Dakle, šta to možete da uradite sa USB ulazom na poleđini vašeg rutera?

Konfigurisanje USB funkcija na ruteru

Kod većine modela, ćete morati da pre nego što pristupite nekim od ovih funkcija na USB ulazu na vašem ruteru, konfigurišete i aktivirate USB funkcije. Detalji ovog procesa drugačiji su za sve modele a najčešće se sastoje od priključivanja USB uređaja na ruter i korišćenja mobilne aplikacije za podešavanje njegovih funkcionalnosti. Nakon toga sve je spremno za korišćenje raznih sposobnosti.

Zajednički hard disk

Jedna od najzanimljivijih funkcija jeste to da na USB ulaz na ruteru možete da prikačite fleš memoriju ili eksterni hard disk i koristite je kao zajedničko skladište za sve korisnike istog rutera ili čak lokalne mreže. Potrebno je odobriti deljenje prostora za skladištenje podataka ili kao FTP izvor ili kroz mapiranje ovog skladišnog prostora kroz operativni sistem. Ovo je idealno rešenje za brzu podelu fajlova između nekoliko korisnika, kao i za bekapovanje podataka.

external.jpg

Medija server

Neki ruteri imaju USB ulaz koji može da prepozna različite uređaje i da sa njih pušta različite sadržaje. Performanse medija servera na vašem ruteru zavisiće od brzine procesora, ali ovo bi moglo da bude dobro rešenje za strimovanje nezahtevnog sadržaja na jedan ili dva televizora u kući.

Zajednički štampač na mreži

Najzad, vaš ruter mogao bi da posluži i za povezivanje štampača putem USB ulaza kome bi mogli da pristupe svi korisnici koji internetu pristupaju sa iste internet mreže. Ovo rešenje zahteva malo jednostavnog podešavanja nakon čega će svi korisnici iste mreže biti u stanju da šalju materijal za štampanje na jedan štampač.

Izvor: How-To Geek

Benchmark.

Danas objavljeno

Otkazan Xiaomi 12 Ultra, sprema se veliko iznenađenje za 4. jul

Vanja A

Sony predstavio gejming monitore i slušalice za PlayStation 5

Vanja A

Hakerska grupa tvrdi da je ukrala podatke kompanije AMD jer je neko koristio šifru 123456

Vanja A

Ostavite komentar