USB-C port je obavezan za uređaje koji će se prodavati u EU od decembra 2024. godine - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

USB-C port je obavezan za uređaje koji će se prodavati u EU od decembra 2024. godine

Evropska unija je objavila novu direktivu prema kojoj će svaki uređaj koji se nađe u prodaji od kraja decembra 2024. godine morati imati USB-C port.

Riječ je o direktivi pod nazovom Common Charger, koja je objavljena u Official Journalu i koja stupa na snagu 28. decembra 2024. godine. To znači da će svaki mobitel, tablet, fotoaparat, slušalice, headset, ručna igraća konzola, prijenosni zvučnik, e-reader, tastatura, miš i prijenosni navigacijski sistem koji se bude prodavao u Evropskoj uniji morati imati USB Type-C port. Ukoliko snaga punjenja bude veća od 15W, onda će morati imati i USB Power Delivery tehnologiju.

To će definitivno imati utjecaja na Apple, ali i na druge proizvođače jer će morati osigurati USB-PD kompatibilnost ako se njihovi uređaji pune snagom većom od 15W.

Pored toga, ova direktiva se odnosi samo na žičano punjenje, tako da bi Apple mogao odlučiti da u potpunosti ukloni port za punjenje iPhonea te se osloni samo na bežično punjenje. Time američka kompanija ne bi prekršila propise i to je potez o kojem se priča već dugo.

Danas objavljeno

Apple dostigao brojku od 2 milijarde aktivnih uređaja

Vanja A

Broj ljubavnih prevara na internetu je udvostručen od početka pandemije

Vanja A

Word dobija ChatGPT integraciju

Vanja A

Ostavite komentar