15. Marta 2021.

Usatavni sud BiH odugovlači u vezi slučaja Dragičević

Big Portal

Poručuju da svako odugovlačenje u ovom slučaju dodatno krši ljudska prava i da će ukoliko u skorije vrijeme odluka ne bude donesena, organizovati i proteste pred ovim sudom.

Ustavni sud BiH ni nakon dvije godine, nije donio zvaničnu odluku po apelaciji koju je u ime Davora Dragičevića uputio advokat Ifet Feraget, a u kojoj se traži reakcija ove institucije na nesprovođenje istrage protiv pojedinaca iz MUP-a Republike Srpske i obustavljanje istrage protiv patologa Željka Karana, a sve u predmetu istrage ubistva njegovog sina Davida Dragičevića.

Ifet Feraget kaže da je na djelu nepoštovanje standarda suđenja u razumnom roku, a koje zagovara upravo Ustavni sud.

„Davno je istekao rok u kome je Ustavni sud trebao presjeći tu situaciju i donijeti odluku po apelaciji koju sam podnio isto kao i u predmetu Dženan Memić, zbog nepostojanja djelotvorne istrage. Očekujem da će se to desiti uskoro, jer pandemija virusa korona sasvim sigurno nije opravdanje. Volio bih samo da to nema veze sa politikom i apelujem na Ustavni sud da što prije donese tu odluku.“, kaže advokat porodice Dragičević Ifet Feraget.

Isto apeluju i iz neformalne grupe građana „Pravda za Davida“. Ozren Perduv kaže da je sramno i nedopustivo da Ustavni sud BiH odugovlači po ovom pitanju.

„Kad odete na sajt Ustavnog suda BiH, vi ćete vidjeti da oni održavaju redovno elektronske sjednice i čak donose odluke. I onda se sa pravom pitamo, šta je to u pitanju?! Očigledno postoji neki razlog zbog kojeg oni ne mogu, ne žele ili ne smiju da donesu odluku. Čini se ipak da je Ustavni sud BiH jedno političko tijelo i pitamo se sa pravom čije interese zastupaju i na kojoj strani stoji Ustavni sud. Da li stoji na strani građana i ljudskih prava ili stoji na strani, ja to moram tako reći, kriminalaca i ubica?“, pita Perduv.

A na odluku Ustavnog suda, kako stvari stoje, čekaće se još. Iz ove institucije kažu da je na Plenarnoj sjednici održanoj 6. februara ove godine razmatrana apelacija Davora Dragičevića, ali da odluka tada nije donesena i da je predmet trebalo da se razmatra na nekoj od narednih sjednica. Međutim, one nisu održane, a kao razlog, iz Ustavnog suda ponovo navode epidemiju virusa korona, zbog koje, kako kažu, međunarodne sudije koje djeluju u sudu nisu u mogućnosti da prisustvuju sjednicama.

Ako se i u narednom periodu u Ustavnom sudu BiH budu pravdali nepovoljnom epidemiološkom situacijom, iz neformalne grupe „Pravda za Davida“ imaju spreman odgovor.

„Ukoliko u dogledno vrijeme ne bude odluke Ustavnog suda BiH, mi ćemo, ozbiljno se za to pripremamo, praviti proteste ispred Ustavnog suda BiH. Ovo je poruka direktno njima.“, poručuje Ozren Perduv.

Davor Dragičević, Davidov otac, ranije je za BN rekao da sumnja da je razlog izostanka odgovora Ustavnog suda, taj što apelacija ne može biti zakonski i pravno odbijena. Poručio je da je jedina ispravna odluka u ovom slučaju, ta da su MUP RS i Tužilaštvo na čelu sa Želimirom Lepirom svjesno vodili neadekvatnu istragu, sa namjerom da zataškaju ubistvo Davida Dragičevića i oslobode odgovorne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare