19. Maja 2021.

Urušila se jedna od najpoznatijih kamenih formacija na svijetu

Big Portal

Na fotografijama koje je na društvenim mrežama objavilo ekvadorsko ministarstvo zaštite okoline vide se tek ostaci luka.

“Darvinov luk, atraktivan prirodni most koji se nalazio na manje od kilometra od glavnog područja Darvinovog ostrva, urušio se zbog prirodne erozije. Darvinov luk nekada je bio povezan s ostrvom. Područje se smatra jednim od najboljih mjesta na planeti za ronjenje i posmatranje morskih pasa čekićara i ostalih morskih životinjskih i biljnih vrsta”, saopštilo je ministarstvo.

Arhipelag Galapagos naziv je dobio po britanskom naučniku Čarlsu Darvinu, utemeljitelju prve naučne i danas prihvaćene teorije o evoluciji živih bića, koja je po njemu dobila naziv darvinizam. Najprije je studirao medicinu, zatim teologiju.

Galapagos je pod Unescovom zaštitom od 1978. godine, a na arhipelagu danas živi oko 30.000 stanovnika.

Vulkanski arhipelag čine 234 ostrva, brojni zalivi i kamene stijene.

https://twitter.com/Ambiente_Ec/status/1394397390384341004

“Urušavanje Darvinovog luka podsjetnik je na to u kolikoj je mjeri krhak svijet u kojem živimo. Ne možemo napraviti gotovo ništa da bismo spriječili prirodnu eroziju i slične geološke procese, ali možemo zaštititi podmorski svijet. Luk je bio jedna od glavnih turističkih atrakcija, a pod njim su plivala najveća jata morskih pasa čekićara na svijetu”, rekla je Džen Džons iz Fondacije za očuvanje Galapagosa.

(Index.hr)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare