Ursula fon der Lejen "traži" dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen kazala je da su potrebna dodatna istraživanja u vezi sa sojem omikron, ali da Evropa zna “dovoljno da bude zabrinuta”.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci Evropska unija imala je vremena da se pripremi za upravljanje predstojećim potencijalnim zdravstvenim krizama. Sada bi nova varijanta omikron mogla staviti ove pripreme na test.

Prošlosedmične vijesti u vezi s novom varijantom prvi put registrovane u Južnoj Africi još jednom su zabrinule političare i naučnike. Slučajevi omikrona već su prijavljeni u nekoliko evropskih država.

Povjerenica za zdravstvo Stela Kijriakides u srijedu je kazala da se “još jednom suočavamo s vrlo zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom”.

-Trebamo biti spremni, moramo djelovati brzo i moramo imati prave alate za hitne slučajeve javnog zdravlja. Upravo to jesmo i radimo – dodala je.

Omikron varijanta ima mnogo mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće, navela je Svjetska zdravstvena organizacija u svom saopštenju za javnost. Preliminarni dokazi upućuju na povećan rizik od ponovne infekcije u usporedbi s drugim varijantama.

Ursula fon der Lejen rekla je da uprkos tome što ne znamo sve o varijanti, “znamo dovoljno da budemo zabrinuti”.

Dodala je da će naučnicima biti potrebno “od dvije do tri sedmice” da prikupe informacije o karakteristikama prenosivosti i ozbiljnosti omikrona.

-Naši najbolji naučnici rade dan i noć na tome. Iz našeg iskustva s varijantom Delta znamo da je to trka s vremenom, stoga, dok ne saznamo što se događa, moramo učiniti sve što je moguće da zaustavimo širenje – rekla je fon der Lejen.

Vakcine koje su trenutno odobrene u Evropi djeluju protiv cirkulišućih varijanti, ali situacija u vezi s omikronom još nije jasna. Vakcine se mogu prilagoditi u situacijama kada je to potrebno.

-Od februara prošle godine postavili smo smjernice kako bismo kompanijama omogućili brzu prilagodbu vakcine ako je to potrebno – rekao je Emer Koke, izvršni direktor Evropske agencije za lijekove (EMA), prenosi Kliks.

Danas objavljeno

Glasaju za Abazovićevu smjenu; “Ne smije se dozvoliti”

M.

Snijeg napravio potpuni kolaps u Srbiji: “Ne krećite na put bez prijeke potrebe”

M.

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Ostavite komentar