30. Septembra 2021.

Ursula fon der Lejen sastala se sa Predsjedništvom

Big Portal

Kazao je to novinarima u Sarajevu Šefik Džaferović nakon susreta, dodajući da je to bio važan sastanak s predsjednicom koja je prvi put u posjeti BiH.

  • Danas je to ponovljeno i zahvalili smo joj na tome jer imamo iskrenog prijatelja koji želi da BiH ispuni uvjete i dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, a sada je do nas da ispunimo 14 prioriteta koje je pred BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je tokom sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen dobio uvjeravanja da je predsjednica EK privržena ideji o proširenja EU, ali je naglasio da tamo ima drugih glasova koji se čuju i koji šalju drugačije poruke.

Dodik smatra da priča o evropskoj perspektivi, bez redizajniranja ideja, sada nije tako blizu.

Džaferović kaže da mu je Fon der Lejen najavila da će se ispitati šta je do sada urađeno u vezi sa sporazumima koji su potpisani 10. novembra prošle godine u Sofiji na samitu organizovanom u okviru Berlinskog procesa, a postavila Evropska komisija – kazao je Džaferović.

Ponovljena je danas i snažna ekonomska podrška koja se ogleda kroz ekonomsko-investicijski plan. koji predviđaju zajedničko tržište zapadnog Balkana budući da su se pojavile nove inicijative poput inicijative za “Otvoreni Balkan” u kojem su sada Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Podsjetio je prije dvije godine pokrenuta inicijativa koja se zvala “Mini Šengen”, ali je nakon toga održan samit u Sofiji na kojem su predviđene politike povezivanja zemalja zapadnog Balkana, no sada se pojavljuju ponovo nove inicijative.

(Patria Foto: Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare