9. Maja 2022.

Ursula fon der Lajen je Ukrajini dala datum

Big Portal

To je ključni korak pre nego što zemlje članice Unije preuzmu to pitanje na razmatranje, rekla je u ponedeljak Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je danas kazala da Evropska komisija čeka od Ukrajine drugi deo upitnika o prijemu u EU i da će odluka o statusu kandidata biti doneta sredinom juna tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Fon der Lajen razgovarala je sa Zelenskim o zahtevu za članstvo u EU koji je predstavila njena zemlja, posle jučerašnjeg sastanka država Grupe sedam (G7) i čeka da “dobije odgovore na upitnik za članstvo dok Komisija namerava da da svoje mišljenje sledec´eg juna”, napisala je ona na svom Tviter nalogu. “Na Dan Evrope, razgovarali smo o podršci EU i evropskom putu Ukrajine. Radujemo se odgovorima na upitnik za članstvo u EU. Komisija c´e dati svoje mišljenje u junu”, piše na Tviteru.

To znači da će Ukrajina, čije teritorije je napala Rusija pre više od 70 dana, dobiti konkretan odgovor na zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, poslat nakon što je u toj zemlji počeo rat.

S druge strane, nisu sve članice EU jasnog stava po pitanju članstva Ukrajine u EU, a jedan od argumenata koji koriste je da se u EU ne može ući prečicom, kao i da zemlje Zapadnog Balkana na članstvo čekaju godinama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare