27. Decembra 2021.

URME su “slatkiši prirode”: Četiri važna razloga da ih uključimo u ishranu

Big Portal

Urme se drugačije nazivaju „slatkišima prirode“ jer su  poznate po svojoj slatkoći, što ih čini odličnom užinom ili zamenom za beli šećer u receptima. One takođe obezbeđuju antioksidanre, vlakna kao i brojne hranljive materije.

Kalijum

Urme sadrže kalijum jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale. Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.

Urme sadrže vlakna

Vlakna su ključna u regulisanju digestivnog sistema i održavanju normalnog zdravlja creva. Dnevni preporučeni unos dijetalnih vlakana je 25 do 30 grama, piše Real Simple.

Urme sadrže magnezijum i bakar.

Magnezijum je važan mineral za ljudsko telo i mozak. On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Takođe je ključan za sintezu proteina u telu. Bakar pomaže da vaše telo dobije dovoljno gvožđa. Zajedno sa magnezijumom omogućuju telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže da se održe zdrave kosti.

Urme su dobar izvor vitamina B

Vitamin B6 pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina. Vitamin B6 je jedan od osam ključnih vitamina B koji su važni u podržavanju pravilnog funkcionisanja ćelija. Kada nivo vitamina B6 padne, ljudi reaguju osipom na koži, oslabljenim imunološkim sistemom, niskim nivoom energije…

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare