2. Oktobra 2019.

Uragan Lorenco pogodio ostrva u Atlantiku

Big Portal

Azorska agencija za civilnu zaštitu saopštila je da su dva najzapadnija ostrva pretrpela manje štete, srušeno drveće i vodove za struju, ali da nema prijavljenih povređenih.

Šef agencije Karlos Neves rekao je da su dve kuće bezbedno evakuisane.

Oko 250.000 ljudi živi na tih devet vulkanskih ostrva.

Portugalska meteorološka agencija javila je da su naleti vetra bili do 145 kilometara na sat, što je slabije od predviđenog, pošto Lorenco gubi snagu iznad hladnije vode.

Snažni uragani su retki tako daleko severno i istočno u atlantskom basenu. Uragan Lorenco proizvodi ogromne vodene talase u severnom Atlantiku dok se kreće severoistočno ka Irskoj i Velikoj Britaniji.

Na Terceiri, jednom od devet ostrva arhipelaga Azora, nalazi se i reporter B92.

Kako javlja naš reporter, Terceiru je noćas pogodio uragan Lorenco koji će i narednih dana prolaziti Atlantskim okeanom, a na ovom ostrvu će ostati prisutan do večeras. Ostrva Florens i Corvo su neće imati toliko sreće, jer se nalaze u samom epicentru udara.

“Kiša je sad počela jako da pada i sve je gore i gore. Nas su juče pripremili na situaciju, a letovi su otkazani”, javlja naš reporter.

Udari vetra su oko 200 kilometara na čas, a visina talasa iznosi 22 metra.

“Ne mogu lepo da snimim, kad izađem na terasu vetar me nosi – bukvalno. Moram da se držim za nešto da me vetar ne bi podigao sa zemlje”, opisuje trenutnu situaciju naš novinar.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare