Uragan Ida se približava Luzijani, naređena evakuacija u Nju Orleansu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Uragan Ida se približava Luzijani, naređena evakuacija u Nju Orleansu

Američki Nacionalni centar za uragane izdao je upozorenje da se uragan “Ida” približava Luizijani zbog čega je naređena evakuacija u Nju Orleansu i širom priobalnog područja.

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kentrel pozvala je građane da se evakuišu zbog uragana “Ida” koji će, kako se očekuje, uskoro pogoditi obalu Luizijane.

“Kažem vam da ova oluja neće oslabiti”, rekla je Latoja Kentrel.

Uragan je dobio na intenzitetu iznad toplih voda Meksičkog zaliva i već je doneo obilne padavine i snažne udare vetra zapadnoj Kubi.

U nekim nižim delovima Nju Orleansa je na snazi obavezna evakuacija, dok je u višim delovima grada na snazi upozorenje građanima da se dobrovoljno evakuišu.

“Ako želite da odete onda to uradite odmah. Moramo da obezbedimo da budete na sigurnom”, rekla je ona i dodala da svi treba da se pripreme za “razorne udare vetra, nestanak struje, obilne padavine, tornada”.

Američki Nacionalni centar za uragane predviđa da će “Ida” ojačati u izuzetno opasan uragan četvrte kategorije, sa vetrovima jačine 225 kilometara na čas, pre nego što pogodi obalu juga SAD.

U nedelju se navršava 16. godišsnjica od kada je uragan “Katrina” treće kategorije opustošio Nju Orleans i odneo više od 1.800 života.

Danas objavljeno

Kovid propusnice natjerale građane da izađu na ulice

M.

U Srbiji više od 6.100 novooboljelih, preminule 42 osobe

M.

Borbeni avioni Vojske Srbije nadlijetali Јarinje

M.

Ostavite komentar