Uragan "Ida" prerastao u tropsku oluju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Uragan “Ida” prerastao u tropsku oluju

Uragan “Ida” je oslabio i, iznad američke države Misisipi, prerastao u tropsku oluju, 16 sati nakon što je protutnjao preko Lujzijane, kao jedan od najsnažnijih uragana koji je ikada pogodio američko kopno.

“Ida” je donijela toliko vode u ušće Misisipija da je preokrenula tok rijeke i dovela do nestanka struke u Nju Orleansu, uništivši rezervni električni sistem za ključni gradski sistem ispumpavanja vode, prenio je AP.

Olujna kiša nastavila je da pada danas dok se oluja polako kreće ka sjeveru.

Očekuje se mjestimično do 60 centimetara padavina, dok pristižu izvještaji o sve većem broju poplavljenih puteva i kuća.

Razorni vjetrovi i voda već su imali katastrofalni uticaj duž jugoistočne obale Lujzijane, a poplave opasne po život nastavljene su u unutrašnjosti, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

U uraganu “Ida”, koji je juče pogodio američku saveznu državu Luizijanu, poginuo je jedan muškarac, kada je na njega palo drvo koje su oborili snažni vjetrovi, a više od 700.000 ljudi širom te države ostalo je bez struje.

Američki predsjednik Džo Bajden proglasio je stanje velike katastrofe u Luizijani i naredio da se pogođenim područjima uputi federalna pomoć za obnovu.

“Ida” je stigla na kopno na isti dan kada je prije 16 godina uragan Katrina opustošio Lujzijanu i Misisipi, donoseći vjetar brzine 230 kilometra na čas, što je čini petim po snazi uraganom koji je ikada pogodio kopno.

Danas objavljeno

Erdogan proglasio pobjedu, Kilidždaroglu ne priznaje poraz, čekaju se zvanični rezultati

Vanja A

Snažan zemljotres pogodio Kolumbiju

Vanja A

U ponedjeljak nestabilno uz čestu kišu i pljuskove

Vanja A

Ostavite komentar