Upustvo za ino studente: Kako se testirati? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Upustvo za ino studente: Kako se testirati?

Da bi osoba mogla obaviti testiranje na korona virus (SARS-CoV-2) radi školovanja u inostranstvu, mora regulisati svoj status preko Ministarstva za naučno-tehnoliški razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Takođe, mora popuniti i zahtjev za testiranje na prisustvo korona virusa, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS (IJZ RS).

Uzorak za testiranje na korona virus, odnosno, bris nosa, uzima se u IJZ RS u Banjaluci ili regionalnim centrima ovog instituta u Doboju, Foči, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Trebinju, u određenom terminu. – Pored uzimanja uzorka, obavezno se popunjava i obrazac zahtjeva za laboratorijsko testiranje – naglašavaju u IJZ RS.

Testiranje se radi u laboratoriji Službe za mikrobiologiju IJZ RS u Banjaluci, a koristi se rtPCR metoda, kojom se detektuje ribonukleinska kiselina (RNK) virusa u brisu nosa.

– Nalaz se može podići lično u IJZ RS u Banjaluci, u regionalnim centrima, odnosno na mjestu gdje je uzet uzorak ili može biti dostavljen na e-mail adresu – objašnjavaju u IJZ RS.

(Srnpskainfo)

Danas objavljeno

Kina proslavlja Dan državnosti

M.

Detalji zločina u Beogradu: Ubijena žena radila kao doktorica u Bijeljini

M.

Vučić u Bugarskoj: “Važno za Srbiju”; “Teška jesen i još teža zima”

M.

Ostavite komentar