10. Decembra 2022.

Upućen zahtjev za produženje olakšica pri kupovini električnih automobila

Big Portal

Ispred Privredne komore FBIH, te Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koji djeluju u okviru Komore upućena je inicijativa – zahtjev za produženjem odluke o suspenziji carina na uvoz električnih vozila i smanjenju iste na uvoz hibridnih vozila, te ekstenzijom navedene odluke za električni teretni i autobusni program.

Zahtjev je upućen prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je ranije ove godine uputilo inicijativu Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine o suspenziji carina na električne automobile i umanjenju carina na hibridne automobile. Na osnovu te inicijative Vijeće Ministara BiH donijelo je odluku 06.09.2022. s rokom važenja o 31.12.2022. što je svakako pozitivan pomak, ali je riječ o kratkom periodu od svega 4 mjeseca u kojem ovlašteni zastupnici i trgovci automobilima nisu u mogućnosti naručiti, uvesti i distribuirati planirane količine električnih i hibridnih automobila.

Iz Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH ukazuju na to da bez produženja usvojena Odluka neće pokazati stvarne efekte i to:

  • sa ekološkog aspekta smanjenja zagađenja iz transporta
  • porasta broja uvezenih električnih i hibridnih vozila
  • dodatnog punjenje budžeta iako kroz nešto nizu carinu i PDV, ali uz veći broj uvezenih električnih i hibridnih automobila
  • kroz nove prihode u ovlaštenim servisima, osiguranju vozila, naplatom putarina, nova zapošljavanja kod ovlaštene mreže trgovaca
  • dugoročne mjere i razvojni koncepti kroz nabavke specijalnih alata, punionica i opreme koja bi dodatno akumulirala budžet, te unaprijeđenje automobilskog sektora sa aspekta dodatnog angažmana, zapošljavanja odnosno više privrednih aktivnosti i većeg prihoda iz iste.

Dodatno, na putu dekarbonizacije i smanjenja zagađenja iz transporta, zemlje EU pridaju veliki značaj elektrifikaciji gradskog prevoza (električni autobusi) i teretnom električnom programu.KLIX.BA U TORINUVozili smo električni IVECO eDaily: Naredni korak u elektromobilnost

Istovremeno Udruženju za elektromobilnost, obratili su se privrednici uvoznici i trgovci autobusnog i teretnog programa sa inicijativom i molbom za ekstenzijom Odluke o suspenziji carina i na ovaj dio programa, koji bi značajno doprinio smanjenju zagađenja iz transporta. Od naročitog značaja ovdje je spomenuti jačanje svijesti građana, aspekte ušteda koji bi privrednici prevoznici teretnim električnim programom ostvarili uz smanjenje emisije CO2, kao i neminovni doprinos električnih autobusa smanjenju zagađenja zraka s kojima se suočavamo u Bosni i Hercegovini, a naročito u zimskom periodu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare