Upućen zahtjev SZO; "Istražiti direktora; širio dezinformacije" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Upućen zahtjev SZO; “Istražiti direktora; širio dezinformacije”

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije pozvalo je Svetsku zdravstvenu organizaciju da istraži svog generalnog direktora Tedrosa Adanoma Gebrejesusa

Etiopsko ministarstvo traži da Gebrejesus bude pod istragom zbog podrške pobunjeničkim snagama koje se bore protiv vlade Etiopije.

Tedros, koji je ranije bio etiopski ministar zdravlja i ministar spoljnih poslova, rekao je ranije ove nedelje da je bio blokiran put dolaska pomoći do njegovog matičnog regiona Tigraja, gde se pobunjeničke snage bore protiv centralne vlade, preneo je Rojters.

Moralni, pravni i profesionalni položaj Tedrosa je ugrozio organizacioni status SZO, navela je Etiopija u saopštenju objavljenom u četvrtak.

On je širio štetne dezinformacije i ugrozio reputaciju, nezavisnost i kredibilitet SZO, što je vidljivo iz njegovih objava na društvenim mrežam, navedno je u saopštenju.

SZO je u odgovoru mejlom na zahtev Rojtersa za komentar navela da je svesna da je etiopsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo diplomatsku verbalnu notu.

Navodi se da će SZO nastaviti da traži od vlade Etiopije da omogući pristup kako bi bila isporučena humanitarna pomoć i usluge za sedam miliona ljudi u Tigreju, u Etiopiji.

SZO i partneri su više puta pozivali na hitan i nesmetan pristup za isporuku humanitarnih zdravstvenih zaliha i usluga ljudima u Tigraju, navedeno je u odgovoru.

Danas objavljeno

Pucnjava u školi u Teksasu – osamnaestogodišnjak ubio 14 učenika i nastavnicu

M.

Obračun policije i narko-bande u Riju, ubijeno više od 20 ljudi

M.

Tržište “crnog zlata”: Porasle cijene nafte

M.

Ostavite komentar