6. Februara 2020.

Upozorenje: Zbog korupcije teško privući investitore u BiH

Big Portal

Ukoliko se BiH ne pozabavi pitanjem trgovine ljudima i ne zaustavi dalje padanje na listi, postoji opasnost od povlačenja sredstava SAD iz zemlje, kazala je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamjenica direktora USAID-a Bonnie Glick.

Takođe je naglasila da pravosudni sistem treba biti van političke kontrole, te da se uz adekvatne mjere koje podrazumijevaju i sigurnost za investitore, BiH od zemlje iz koje odlaze ljudi može transformisati u zemlju u kojoj ostaju.

Kaže da je teško je privući investitore u BiH, ako ne mogu biti sigurni u to da će moći raditi transparentno, tako da je jako važno da korupcija bude eliminisana.

“Za BiH, da privuče međunarodne investitore, jako je važno da bude percipirana kao zemlja u kojoj korupcija nije institucionalizovana, gdje postoji okruženje gdje su javne nabavke transparentne, da nisu automatski date samo jednom ponuđivaču, u maglovitim okolnostima. Vrlo je važno da investitori znaju da mogu profitirati od svoga rada u ovoj zemlji, tako da mogu doći i uložiti novac, otvoriti nova radna mjesta, angažovati mlade ljude. Sve to će biti ključno za BiH i njen razvoj u zemlju, za koju se svi nadamo da će postati”, rekla je Glick.

Ona je rekla da se nada da političari shvataju da je vrijeme da preuzmu odgovornost na tom putu da rade na svojim odnosima s građanima.

“Jer, da bi zemlja zaista bila demokratska, ona mora reagovati na potrebe i zahtjeve građana”, kazala je ona.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
racic
racic
4 godine prije

E pa glavati gospodini i gospoje inostrani ne laprdajte u prazno kao sto laprdaju ovi nasi pohlepni, bahati nesretnici vec dajte dokaze koje drzite po raznim ladicama, arhivama i hard diskovima, koje sakupljate od kada ste svoju sapu i svoj nos stavili nad ovaj nesretni Narod i dokazite bar taj jedan jedini slucaj korupcije, ali ne one salterske ili korupcije u mjesnoj zajednici vec korupcije u “elitnim” krugovima kojima i sami pripadate… Znamo da to mozete, a znamo i zasto to necete, ali eto pokusajte bar jednom pobijediti taj svoj arogantni ego i biti na strani Istine, Slobode i Pravde…