19. Juna 2021.

UPOZORENJE ZA TOPLOTNI TALAS: Hidrometeorološki zavod RS preporučuje laganiju odjeću i redovnu hidrataciju

Big Portal

Кako su naveli, u narednom periodu bićemo pod uticajem termobaričkog grebena sa juga uz priticanje veoma toplog vazduha sa juga Afrike.

– Pred nama je izraženi toplotni talas koji će usloviti vrlo visoke dnevne temperature. U većini predjela će biti prva dva dana od 28 do 32 stepena na jugu i sjeveru oko 35, zatim od 30 do 36 stepeni na jugu i sjeveru, lokalno do 38. Najviše temperature se očekuju u utorak i srijedu, uz pravi toplotni udar. Na sjeveru i jugu i noćne temperature će biti visoke oko i malo iznad 20 stepeni, dakle biće prisutna u tim predjelima tropska noć – navedeno je u vanrednom meteorološkom biltenu.

Dalje se navodi da će nakon toga jačati južno visinsko strujanje i produbljavanje visinske doline u zapadnom Mediteranu, uz priticanje manje toplog vazduha. Na taj način će od petka (25. juna) biti prekinut period vrlo visokih temperatura, mada će i nakon tog datuma one ostati visoke i ljetne.

Stoga, kako su zaključili – potrebno je prilagoditi aktivnosti temperaturnoj situaciji, koja za djecu i starije znači izbjegavanje izlaska napolje u natoplijem dijelu dana, adekvatno odijevanje, lagana odjeća, svjetli materijali, adekvatna zaštita od sunca i njegovog UV zračenja koje će biti visoko, te redovna hidratacija.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare