Upozorenje za Evropu: Vaše tlo je puno hemikalija - BIGportal.ba
Svijet

Upozorenje za Evropu: Vaše tlo je puno hemikalija

Koordinator američkog Stejt departmenta za borbu protiv terorizma Nejtan Sejls optužioHezbolah da je skladištio hemikalije po evropskim zemljama.

Od tih hemikalija, kako je dodao, mogu da se prave eksplozivi. Zbog toga Sejls poziva zemlje u Evropi, ali i šriom sveta, da uvedu zabrane ovoj organizaciji.

“Zašto bi Hezbolah čuvao amonijum nitrat na evropskom tlu? Odgovor je jasan: Hezbolah je tu stavio to oružje kako bi mogao da izvede velike terorističke napade kada god on ili njegovi gospodari u Teheranu smatraju da je to potrebno”, rekao je Sejls.

On je naveo da su operativci Hezbolaha proteklih godina premestili zalihe amonijum nitrata iz Belgije u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju i da se sumnja da i dalje skladište materijal širom Evrope, prenosi AP.

Sejls je na onlajn forumu, koji je organizovao Američki jevrejski komitet, rekao da SAD sumnjaju da se ove zalihe i dalje nalaze širom Evrope, najverovatnije u Grčkoj, Italiji i ŠPaniji.

On je rekao da je Hezbolah “unitarna organizacija koja se ne može podeliti na vojno i takozvano političko krilo”.

“Bez potpune zabrane, grupa i dalje može da prikuplja novac i regrutuje operativce”, rekao je Sejl dodajući da je Hezbolah “jedna organizacija” i da je reč o “terorističkoj organizaciji”.

Sajls je svoje komentare izneo šest nedelja nakon što je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište puno amonijum nitrata, kada je stradalo oko 190 osoba dok je više od 6.000 povređeno.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Upozorenje Rusije? “Dogodiće se nezamislivo. I dio će se udaviti…”

Vanja A

Rakete pale 200 km od Moskve: Rusija je gađana?

Vanja A

Ostavite komentar