15. Oktobra 2022.

Upozorenje za dijelove Australije zbog poplava se nastavlja

Big Portal

Upozorenja o poplavama važe za velike dijelove države Viktorija, Novi Južni Vels i sjeverne regione ostrvske države Tasmanija, pošto je jak vremenski sistem ranije ove nedjelje donio količinu padavina veću od mjesečnih vrijednosti na jugoistoku zemlje.

Dok su se danas poplavne vode povukle u nekim oblastima, u drugim, kao što je grad Šeparton,u državi Viktorija sjeveroistočno od Melburna, vremenska prognoza sugeriše da najgore tek dolazi.

Državni meteorološka služba saopštila je da su velike poplave moguće u Šepartonu danas u večernjim satima.

Australijski premijer Entoni Albaneze rekao je juče da je savezna vlada spremna da pruži pomoć državama pogođenim poplavama i da je vojska raspoređena da pomogne.

Vlasti Viktorije prijavile su prvi slučaj sa smrtnim ishodom u poplavama, nakon što je tijelo muškarca pronađeno u poplavnim vodama u Ročesteru, oko 200 kilometara sjeverno od Melburna.

Na zapadu grada Melburna, u toku je raščišćavanje terena od poplava, pošto se reka Meribinon izlila iz korita u petak, navodi Rojters.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju kako stanovnici Melburna uklanjaju vodu iz kuća i osoblje hitne pomoći na licu mjesta.

Premijer Viktorije Danijel Endruz rekao je novinarima da su u državi zatvorene 344 saobraćajnice i da je bilo 3.000 zahtjeva za hitnu pomoć.

On je rekao da je oko 500 imanja odsječeno zbog poplava, koje se očekuju i dalje jer voda u nekim oblastima nastavlja da raste.

Službe za hitne slučajeve Viktorije saopštile su da je više od 350 ljudi spašeno iz poplava, a premijer Albaneze je rekao da je savezna vlada spremna da pomogne pogođenima, ako bude potrebno, prenosi Rojters.

Dijelovi istočnih država Australije ugroženi su velikim poplavama od početka 2022. godine, koje su posljedice obilnih padavina izazvanih klimatskim fenomenom La Ninja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare