Upozorenje virusologa: Ako popustite, 2022. može biti 96.000 mrtvih - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Upozorenje virusologa: Ako popustite, 2022. može biti 96.000 mrtvih

Velika Britanija verovatno neće postići imunitet stada putem svog programa vakcinacije, naveli su virusolozi jednog od najuglednijih naučnih časopisa.

Naime, naučnici časopisa “Lanset” izradili su studiju o tempu vakcinacije kroz vremensku liniju od januara 2021. do početka 2024. godine. Profesor univerziteta Vorvik Met Kiling je rekao da je po britanskom planu vakcinacije samo odraslog stanovništva “malo verovatno” zaustavlja širenje kovida 19.

“Mi takođe smatramo da rano i iznenadno popuštanje mera može vrlo verovatno dovesti do naglog širenja zaraze, a umesto toga trebalo bi mere popuštati lagano, tokom mnogo meseci jer bi se jedino tako sprečila nova katastrofa”, istakao je profesor Kiling.

Časopis “Lanset” podseća na ogroman uspeh dosadašnjeg plana vakcinacije u Velikoj Britaniji, navodeći da je ta zemlja među vodećima u svetu po broju vakcinisanih građana.

Uklanjanje svih ograničenja pre nego što se sve stanovništvo koje može ne vakciniše verovatno bi dovelo do daljih talasa infekcija sa “značajnim brojem smrtnih slučajeva”, upozorila je studija, dodajući da bi čak i malo popuštanje mera moglo da izazove velika izbijanja žarišta.

Prema analizi koju su virusolozi napravili, ako se mere popuste, u januaru 2022. biće zabeleženo 21.400 smrtnih slučajeva zbog koronavirusa, ako vakcine nude 85 odsto efikasnosti, ali bi naglo porasle na 96.700 sa stopom efikasnosti od 60 procenata.

Zato je u tom istraživanju predloženo da se mora uvesti najviši nivoi zaštite i pored vakcinacije Fajzer-Biontekovom vakcinom i Astrazenekom.

Danas objavljeno

Nije postignuta saglasnost: Zakon o zaštiti ćirilice ide na Ustavni sud Srpske

M.

Određen pritvor Dijani Hrkalović do 30 dana

M.

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Ostavite komentar