Upozorenje: Ukrajina povećava intenzitet granatiranja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Upozorenje: Ukrajina povećava intenzitet granatiranja

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine naložio komandantu vojne operacije u Donbasu Aleksandru Pavljuku da poveća intenzitet granatiranja na jugoistoku Ukrajine.

To je danas saopštila Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

“Učestalost granatiranja ukrajinskih oružanih formacija povezujemo sa smanjenjem pažnje svetske zajednice u pogledu teme Ukrajine u svetlu predstojećeg sastanka Rusije i NATO-a. Kijevu je neophodno da hitno podseti zapadnu publiku na svoje postojanje i na sebe kao glavnog razloga za sazivanje sastanka na tako visokom nivou”, navodi se u saopštenju portparola Narodne milicije DNR.

Prema podacima vojnog resora DNR, ukrajinska strana je uputila nalog za pojačano granatiranje 8. januara.

Predstavnici nacionalističkih pokreta otvaraju vatru sa ciljem provokacije, tvrdi Narodna milicija, dodajući da registruje njihovo aktivno prisustvo od sredine decembra prošle godine duž čitave kontakt-linije.

S tim u vezi, predstavnik DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre izjavio je da su ukrajinske snage bezbednosti jutros otvorile vatru na naselje Vesjoloje, kao i da su nešto kasnije istog dana pucale iz minobacača na grad Gorlovka u Donbasu, koji se nalazi na liniji razgraničenja, 40 kilometara severno od Donjecka i redovno je izložen paljbi.

Podsetimo, u Ženevi se 10. januara odvijaju rusko-američki pregovori, a 12. januara u Briselu će se sastati Savet Rusija – NATO, dok će 13. januara u Beču biti održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a. Ti razgovori će se prvenstveno fokusirati na ruske bezbednosne inicijative u evroatlantskoj oblasti.

Danas objavljeno

U Banjaluci će biti otvorena ispostava ruske ambasade

M.

Si Đinping ispred UN: “Nema potrebe”

M.

Abazović ide u Ohrid na samit “Otvorenog Balkana”: “Odazvaću se na poziv Vučića”

M.

Ostavite komentar