24. Augusta 2020.

Upozorenje u Hrvatskoj: Sistem je pred pucanjem

Big Portal

Samo u poslednjih nedelju dana u Hrvatskoj je više od 1.600 ljudi zaraženo koronavirusom, a epidemiolog Branko Kolarić, član saveta Vlade ističe da je sistem već sad preopterećen.

“Sistem je preopterećen, imamo povećanu potražnju za testiranjima, a to nije dobro. Ne veseli me da to čujem i nadam se da ćemo povećati kapacitete za testiranje”, rekao je Kolarić sinoć za televiziju RTL.

Hrvatska se digla na neslavni vrh EU. Zbog toga danas na snagu stupaju nove mere
Navodi se da je u poslednjih 14 dana postotak pozitivnih u odnosu na testirane viši od 11 posto, a da Svetska zdravstvena organizacija kaže da, ako je više od pet posto, zemlja nema epidemiju pod kontrolom.

“Mi u zadnjih 14 dana stvarno imamo povećan broj zaraženih i nismo sretni s epidemiološkim pokazateljima. Sada smo u velikom riziku da bi stvar mogla izmaći kontroli ako ne budemo ponovno napravili sve ono što treba: dovoljno testiranja, izolacija pozitivnih i samoizolacija kontakata, a za sve građane fizička distanca”, kazao je Kolarić.

Tamo gđe se to ne može, nošenje maski, rekao je on, preneo je SEEbiz.

Premda zasad nema toliko bolničkih slučajeva, Kolarić kaže da bi se bolnice, s obzirom na ovo ubrzanje epidemije, opet mogle puniti.

“Imamo mlade zaražene osobe koje imaju lakše kliničke slike, ali s obzirom na ovo ubrzanje epidemije i povećanje broja zaraženih, nije za neočekivati da bi se opet mogle puniti bolnice, a onda smo u problemu”, ocenio je hrvatski epidemiolog.

On smatra da imunitet krda, odnosno kolektivni imunitet, za sada ne pokazuje efikasnost.

“Pristalica sam da mi ovo zaražavanje stavimo pod kontrolu i da čekamo efikasnu vakcinu koja bi trebalo da dođe uskoro”, rekao je Kolarić.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare