Upozorenje Turskoj: Sve opcije su na stolu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Upozorenje Turskoj: Sve opcije su na stolu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel upozorio da sve “opcije ostaju na stolu” u odbrani interesa EU, ako Turska ne bude konstrutivna oko Sredozemnog mora.

Grčka, članica EU, i Turska koja je grčki partner u NATO-u, trenutno su u sporu o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora. O tom pitanju će se raspravljati na samitu EU u četvrtak i petak u Briselu.

Mišel je u pozivu za samit naveo da će večera lidera EU u četvrtak uveče biti isključivo posvećena situaciji u istočnom Mediteranu i odnosima sa Turskom.

“Naš cilj je stvaranje prostora za konstruktivni dijalog sa Turskom kako bi se postigla stabilnost i bezbednost u čitavom regionu i garantovalo puno poštovanje suvereniteta i suverenih prava svih zemalja članica EU”, naveo je Mišel u pismu.

Predsednik Evropskog saveta je dodao da je to moguće jedino ako Turska bude bila konstruktivna. “Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa EU i njenih članica”, dodao je Mišel.

Na samitu EU će pored istočnog Mediterana teme biti situacija u Belorusiji, trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i stanje u oblasti Nagorno-Karabah gde se sukobljavaju azerbejdžanske i jermenske snage bezbednosti.

Danas objavljeno

Real Madrid je šampion Evrope!

Zeljka

Četiri novorođenčeta zaražena u Bolnici Gradiška, teži slučajevi prebačeni u Banjaluku

M.

U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak

M.

Ostavite komentar