Upozorenje pred sastanak u Beogradu: "Hitno se moraju preduzeti mjere" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Upozorenje pred sastanak u Beogradu: “Hitno se moraju preduzeti mjere”

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg upozorio je, da ako se pod hitno ne preduzmu mere, talas migracije može zaseniti onaj iz 2015. godine.

Šalenberg je, uoči sastanka u Beogradu koji će sutra okupiti ministre spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske, kao nastavak nedavnog trilateralnog samita u Budimpešti, ukazao da je migracioni pritisak na spoljne granice masivno povećan.

On je istakao da je dalji migracioni potencijal iz niza trećih država de fakto neograničen.

“U fokusu razgovora biće dalje intenziviranje kriminalističko-policijske saradnje između Mađarske, Srbije i Austrije”, najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Na sastanku u Beogradu biće reči o detaljima i konkretnoj promeni planova za suzbijanje iregularne migracije duž balkanske rute.

U Beču ističu da će biti reči o pojačanoj zaštiti srpske granice prema Severnoj Makedoniji, ali i usaglašavanju viznog režima Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije kao glavne razloge za jasan rast broja zahteva za dobijanje azila u Austriji proteklih meseci vidi pre svega u bezviznom režimu koji Srbija ima sa Indijom i Tunisom.

Od januara do avgusta je u Austriji podneto 56.149 molbi za azil, a udeo Indijaca i Tunišana se značajno povećao, i to za 20 puta.

Danas objavljeno

Izabrani delegati u Vijeće naroda Srpske

M.

Borjana Krišto kandidat za predsjedavajuću Savjeta ministara

M.

Orban: Evropa prekida saradnju sa Rusijom, a nema rešenje za nastalu situaciju

M.

Ostavite komentar